Українці без ЄС: кордони закриті до вересня

12:58, 29.07.2020
Українці без ЄС: кордони закриті до вересня

Зараз діє свобода пересування всередині країн Шенгенської зони

Українцям не варто раніше осені чекати послаблення обмежень під час в'їзду в ЄС, запроваджених через пандемію нового коронавірусу.

 

Як повідомляє УМ, про це заявила віцепрем'єрка з євроінтеграції Ольга Стефанишина в інтерв'ю "Сьогодні".

 

За її словами, зараз діє свобода пересування всередині країн Шенгенської зони. Однак "коли йдеться про в'їзд на територію ЄС із третіх країн, рекомендації Єврокомісії дуже жорсткі".

 

"Коли показники захворюваності знизяться, тоді будемо говорити про відкриття кордонів", - заявила Стефанишина.

 

"Безвіз нікуди не зникне. Гадаю, з вересня можна буде говорити про більш активний діалог, оскільки весь світ в очікуванні потенційної другої хвилі сплеску коронавірусу. Тому полегшення очікуються орієнтовно восени", - резюмувала віцепрем'єрка.

 

Стефанишина також нагадала про домовленість, відповідно до якої кожна країна Єврозони може самостійно вирішувати, чи впускати на свою територію громадян тієї чи іншої держави.

 

"Обмеження, пов'язані з коронавірусом, і безвіз - це різні питання. Безвіз - це політичне рішення, і до нього питань немає. Безвіз нікуди не зникне. Думаю, з вересня можна буде говорити про більш активний діалог, оскільки весь світ в очікуванні потенційної другої хвилі сплеску коронавірусу. Тому полегшення очікуються орієнтовно восени", - уклала Стефанишина.

 

Зі свого боку міністр інфраструктури Владислав Криклій розповів, куди можуть полетіти українці на відпочинок станом на сьогодні.
 

Болгарія - за наявності негативного тесту на COVID-19, зробленого протягом 72 годин до прибуття.

 

Туреччина, Єгипет - в'їзд і повернення без обмежень.

 

Чорногорія - 14-денна самоізоляція після прибуття в Україну.

 

Хорватія - обов'язковий негативний ПЛР-тест під час в'їзду, зроблений протягом останніх 48 годин.

 

"Нагадую, ПЛР-тест можна зробити перед вильотом, прямо в аеропорту. В "Борисполі", Львівському і Одеському аеропортах встановлено ПЛР-лабораторії для швидкого проходження тестування. Дані щодо в`їзду змінюються щодня залежно від епідеміологічної ситуації в країнах. Тому перед поїздкою обов`язково перевіряйте інформацію", - написав він у Telegram.

 

Як повідомляла "УМ", уряди Чорногорії і Хорватії уточнили правила в’їзду на свою територію для українців та громадян інших країн з урахуванням пандемії коронавірусу у світі.