А міг залишитись героєм на все життя: про обіцянку Зеленського піти

13:34, 08.07.2020
А міг залишитись героєм на все життя: про обіцянку Зеленського піти

До президентських виборів кандидат Зеленський запевняв, що добровільно піде у відставку, якщо порушить закон.

Президент України Володимир Зеленський особисто поінформував Національне агентство з попередження корупції щодо порушення законодавства. Він вчасно не задекларував покупку і продаж облігацій внутрішньої держпозики.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

 

У 2019 році родина президента отримала гроші в рахунок погашення вартості ОВДП на суму 5,1 млн гривень і купила облігацій ще на 5,2 млн гривень.

 

Володимиру Зеленському нагадали про його обіцянку залишити посаду президента України в разі порушення закону. Напередодні йому виписали два адміністративні протоколи.

 

Народний депутат Борислав Береза у своєму Telegram-каналі зазначив, що Зеленський не дотримав слова. Він прикріпив відповідне архівне відео з президентом в ефірі "Право на владу" (щоб подивитися, доскрольте до кінця сторінки).

 

"Я чекав до ранку. Мені було цікаво, чи президент у нас людина слова, чи базіка. Він сказав, що піде, якщо порушить закон, і порушував його багаторазово. Але не йшов. І ось настав той момент, коли він порушив, визнав це і отримав за порушення закону два адмінпротоколи. Настав ранок. Зеленський мовчить. Це означає, що він збрехав? Володимире Зеленський, так йдете на вихід або зубами за булаву будете триматися? Можете не відповідати. І так усе видно", – написав нардеп.

Зеленському після зізнання про порушення закону нагадали про обіцянку піти

"Дивіться. Якщо я коли-небудь у житті порушу закон, я піду сам", – говорив Зеленський.

 

Водночас, український журналіст і блогер Олексій Панич на своїй сторінці в Facebook розповів, як Зеленський зможе залишитися у народних очах героєм,і  описав ситуацію:

 

"Виходить сьогодні ввечері Зеленський на всі телеекрани і говорить – «Шановні українці, я обіцяв піти, якщо порушу закон – я йду. Оголошую про свою відставку».

 

Журналіст вважає, що в такому разі на все життя Зеленський залишиться у народних очах героєм, який «хотів», «почав», але багато чого йому «не дали», хоча він до кінця зберіг «непідкупність» і «принциповість».

 

За таке «самопожертву» Зеленському все пробачать. Колись потім можна буде навіть спробувати повторно поборотися за булаву, тільки не зараз.


 

"По суті, це був би перший для Зеленського крок справжнього - і неординарного політика", - заявив Панич.

 

Додамо, шо Національне агентство з питань запобігання корупції вручило два адмінпротоколи про адмінправопорушення президенту Володимиру Зеленському через те, що він не задекларував зміни в майновому стані. Обіцяють направити матеріали до суду, повідомляють у НАПК.


У НАПК підтвердили, що президент особисто повідомив про факт порушення.

 

Зазначається, що він справді здійснив купівлю-продаж облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Їх загальна вартість перевищувала 50 прожиткових мінімумів.

 

Таким чином Зеленський повинен був протягом 10 днів внести в декларацію повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

 

«Такого повідомлення до реєстру не надійшло», – зазначили в НАПК.

 

Тому 7 липня глава агентства Олександр Новіков склав і вручив президентові два протоколи у зв'язку з адміністративними порушеннями. Вказується, що відповідні матеріали будуть передані в суд.

 

Водночас президента за законом не можна притягнути до відповідальності під час перебування його на посаді.

 

Нагадаємо, до президентських виборів кандидат Зеленський запевняв, що добровільно піде у відставку, якщо порушить закон.