МЗС прогнозує зустріч Зеленського і Орбана в кінці липня

15:29, 29.06.2020
МЗС прогнозує зустріч Зеленського і Орбана  в кінці липня

Уряд Орбана веде ворожу зовнішню політику по відношенню до України.

Зустріч президента Володимира Зеленського з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном може відбутися в кінці липня

 

Як інформує УМ, про це заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар заявив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

 

"Обговорено перспективи проведення зустрічі Зеленського з Орбаном. Орієнтовно, це може бути кінець липня. Угорська сторона пообіцяла надати свої напрацювання по тексту меморандуму, який ми запропонували їм ще під час візиту Дмитра Кулеби до Будапешту", - сказав Боднар.

 

За його словами, сам факт проведення комісії після семи років перерви – це вже певний поштовх. Міністри домовилися сприяти проведенню в найближчі тижні двох додаткових комісій – з національних меншин і питань освіти, а також буде вжито заходів для підготовки транскордонної комісії з розвитку прикордонної інфраструктури.

 

Боднар додав, що всі питання не були вирішені, розбіжності залишаються, але їх намагаються звести до зрозумілого алгоритму вирішення.

 

Одним зі способів вирішення питання прав нацменшин у сфері освіти він назвав вдосконалення українського законодавства, а саме – розробки нового закону про національні меншини.

 

На питання про те, чи буде досягнута сторонами домовленість з питання освіти ще до зустрічі Зеленського і Орбана, Боднар відповів, що, ймовірно, буде досягнутий прогрес.

 

Як повідомляла УМ, президент України Володимир Зеленський готовий підписати меморандум з угорським прем’єр-міністром Віктором Орбаном для вирішення конфлікту з Угорщиною, який виник через закон про освіту.

 

Угорський міністр не став пов’язувати проведення переговорів на найвищому рівні із вирішенням питання мови освіти, яке він назвав "важким питанням наших відносин". Натомість Київ та Будапешт домовилися, що у цій зустрічі, вперше за 7 років, має передувати засідання міжурядової комісії з економічного співробітництва.

 

Уряд Орбана також веде ворожу зовнішню політику по відношенню до України. 

 

В березні глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що Угорщина продовжить блокувати засідання Ради Україна – НАТО. Будапешт наполягає на відновленні прав угорців Закарпаття, які нібито порушує Україна.