Угорщина надалі блокуватиме засідання України в НАТО

12:48, 11.03.2020
Угорщина надалі блокуватиме засідання України в НАТО

Угорщина вирішила продовжить блокувати засідання Ради Україна – НАТО. Будапешт наполягає на відновленні прав угорців Закарпаття, які нібито порушує Україна.
 

 

Як  передає Reuters  про це заявив глава МЗС Угорщини Петер Сійярто в угорському парламенті.

 

Сійярто назвав “абсурдом” зображення позиції Угорщини на глобальній арені як дружньої до Росії.

 

Мовляв, для Угорщини спільнота етнічних угорців, яка в Україні нараховує близько 150 тис. осіб, набагато важливіша за будь-які геополітичні міркування.

 

Він також зазначив, що його український колега Дмитро Кулеба, якого президент України Володимир Зеленський попросив працювати з метою відновлення двосторонніх відносин з Угорщиною, має відвідати Будапешт 26 березня.

 

“Ми готові і ми запропонуємо розумні пропозиції”, – заявив Сійярто.

 

За його словами, з погляду двосторонніх відносин Угорщини з сусідніми країнами, її відносини з Україною є найбільш складними.

 

“Хоч Угорщина підтримує Україну у питаннях територіальної цілісності і суверенітету, вона повинна не забувати, що в Україні відбувається багато порушень прав угорської національної меншини”, – сказав угорський міністр.

 

Нагадаємо, Угорщина вже тривалий час блокує євроатлантичну інтеграцію України після прийняття Верховною Радою 2017 року закону про освіту з жорсткішими вимогами для навчання нацменшин українською мовою.

 

Як повідомляла УМ, у Будапешті вперше за 7 років зустрінеться українсько-угорська комісія.

 

Відносини України та Угорщини погіршилися після ухвалення восени 2017 року Верховною Радою нового закону про освіту. Глава МЗС Петер Сіярто заявив, що Україна встромила Угорщині ніж у спину

 

На Закарпатті в місцях компактного проживання угорської нацменшини взагалі не говорять українською, хоча діти навчаються в державній школі.

 

Угорщина намагається блокувати прагнення України до євроатлантичної інтеграції через те, що в Україні прийняли закон про освіту, який забезпечує вивчення української та зменшує кількість викладання у державних школах мовами національних меншин.

 

11 держав-членів НАТО, в тому числі Німеччина, висловили незгоду з діями Угорщини щодо блокування євроатлантичних ініціатив України через закон про освітуУгорщина різко розкритикувала схвалений українським парламентом закон "Про освіту".