Шкарлет має «ясне бачення» освіти – Шмигаль

11:48, 27.06.2020
Шкарлет має «ясне бачення» освіти – Шмигаль

Сергій Шкарлет (праворуч) зумів сподобатися президенту Зеленському під час робочої поїздки до Чернігова.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль вважає фаховим менеджером новопризначеного  виконувача обов'язків міністра освіти і науки Сергія Шкарлета попри його політичне минуле в партії регіонів та причетність до плагіату.

 

Як інформує «Україна молода», про це Шмигаль сказав в інтерв’ю BBC News Україна.

 

"В чоловіка добре і ясне бачення, має менеджерський досвід. Це були характеристики, які зібрання провідних ректорів давали йому під час зустрічі з президентом", - зауважив глава уряду.

 

Пан Шмигаль стверджує, що кандидатуру Шкарлета на зустрічі з президентом висунули ректори вишів.

 

«Ми мали з ним (Шкарлетом - ред.) і формальну співбесіду, і розмову щодо загальної філософії та стратегії розвитку освіти та науки", - розповів прем’єр.

 

На запитання про відмову Верховної Ради призначити Шкарлета міністром освіти глава уряду відповів: "Як такої відмови парламенту не було. Ми говоримо про те, що виконання обов'язків міністра освіти та науки - це шанс кандидата проявити себе, свою стратегію, філософію, навички та професіоналізм".

 

Водночас прем'єр-міністр не зміг відповісти, як довго Шкарлет може перебувати у статусі в.о. міністра: "Парламент вже збирається йти на канікули. А міністрів призначає парламент. Думаю, традиційний тримісячний термін - це той час, за який людина може ознайомитись із ситуацією і проявити своє бачення чи професіоналізм на посаді".

 

Шмигаль також запевняє, що Зеленський не причетний до скандального призначення:  "Президент ніколи на мене не тиснув і не тисне з жодних питань".

 

Як повідомляла «УМ», Кабінет міністрів 25 червня призначив колишнього «регіонала»,  ректора Чернігівського національного технологічного університету Сергія Шкарлета заступником міністра освіти і виконувачем обов'язків міністра.  

 

Після цього з посади заступника міністра освіти звільнився Єгор Стадний. 

 

За тиждень до того, 18 червня, Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій не підтримав кандидатуру Шкарлета на посаду міністра.

 

Того ж дня освітяни, науковці та інші небайдужі вийшли на протест під Верховну Раду проти призначення Сергія Шкарлета очільником МОН.

 

Шкарлет відомий тим, що балотувався у депутати Чернігівської обласної ради від Партії регіонів а у 2015 році на місцевих виборах балотувався до Чернігівської облради вже від Блоку Петра Порошенка, але його не обрали.

 

Також у його наукових роботах виявлено великі обсяги плагіату. Окрім того, новопризначеного очільника МОН звинувачують у корупційних "хвостах". Наприклад, у січні 2020-го Чернігівський технологічний університет придбав за державні гроші білий пікап Volkswagen Amarok VOLCANO вартістю більше 1,5 млн грн.

 

Кандидатуру Шкарлета на посаду міністра освіти активно підтримав президент Зеленський.