Київ протестує через паради у Криму та ОРДЛО

08:25, 25.06.2020
Київ протестує через паради у Криму та ОРДЛО

Парад російських окупантів у Севастополі, 24 червня.

Міністерство закордонних справ України вважає провокацією проведення парадів до Дня перемоги в окупованих Росією Криму та ОРДЛО у середу, 24 червня. Відтак, українські дипломати передали в Москву ноту протесту з цього приводу.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це інформує пресслужба МЗС

 

«Ця провокація ще раз підтверджує, що Росія свідомо йде на подальшу ескалацію напруженості в українсько-російських відносинах і не бажає врегулювати проблемні питання, спричинені збройною агресією з боку Російської Федерації та окупацією нею частини суверенної території України», - йдеться у заяві МЗС.

 

У зовнішньополітичному відомстві вважають, що «проведення в тимчасово окупованих Російською Федерацією Донецьку та Луганську так званих "військових парадів", під час яких були продемонстровані 155-мм гаубиці 2А65 "Мста-Б", 122-мм гаубиці 2С1 "Гвоздика", реактивні системи залпового вогню БМ-21 "Град", а також інша військова техніка, зокрема, зенітно-ракетні комплекси "Стріла-10", танки Т-72, БТР-80, БМП-1, є грубим порушенням зобов’язань російської сторони як сторони Мінських домовленостей та їх підписанта».

 

У МЗС України зазначили, що цинічно виглядає залучення російською окупаційною адміністрацією у мілітаристських цілях неповнолітніх.

 

Зазначимо, що 24 червня у багатьох містах Росії пройшли військові паради на честь 75-ї річниці перемоги у Другій світовій війні.

 

До Путіна прибули глави лише семи держав: Білорусі, Узбекистану, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Таджикистану, Сербії, а також член президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік. Разом із тим парад відвідали так звані президенти окупованих Росією Південної Осетії і Абхазії.

 

Як повідомляла «»УМ», президент України Володимир Зеленський заявив, що не поїхав би до столиці Росії на парад із нагоди 75-річчя перемоги над нацизмом, навіть якби його запросили.