Москва відкидає претензії Києва щодо боргу за флот у Криму

10:59, 24.06.2020
Москва відкидає претензії Києва щодо боргу за флот у Криму

Росія в лютому-березні 2014 року окупувала Крим.

Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова відкинула слова заступника міністра закордонних справ України Василя Боднара про борг Росії за базування флоту в Криму.

 

Як інформує УМ, про це пише ТАСС.

 

"Уже не знають, що придумати, аби справою не займатися",- сказала вона.

 

Напередодні заступник голови МЗС України Василь Боднар в інтерв'ю агентству "Укрінформ" сказав, що Росія як і раніше повинна виплачувати Києву $100 млн на рік за базування Чорноморського флоту, як це відбувалося до анексії Криму Росією.

 

"Але Росія буде довго платити не тільки по договорах, а й за те, що вона вчинила, розв’язавши агресію проти України і окупувавши частину нашої території. Адже, окрім міжнародних позовів України проти Росії, є ще позови державних і приватних компаній", - сказав він.

 

ДОВІДКА:

 

Росія в лютому-березні 2014 року окупувала Крим.

 

Президент РФ Володимир Путін 2 квітня 2014 року підписав закон про припинення дії чотирьох російсько-українських угод щодо Чорноморського флоту РФ (у Держдуму він вніс його 28 березня).

 

Росія денонсувала угоди про параметри поділу Чорноморського флоту від 28 травня 1997 року, угоди про статус і умови перебування Чорноморського флоту РФ на території України від 28 травня 1997 року, угоди про взаємні розрахунки, пов'язані з поділом і перебуванням Чорноморського флоту РФ на території України від 28 травня 1997 року, а також "харківські угоди" з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України від 21 квітня 2010 року.

 


Згідно з документами, підписаними у квітні 2010 року, перебування Чорноморського флоту Росії в Криму було узгоджено на 25 років в обмін на зменшення ціни на російський газ на 30%, але не більше ніж на $100 за кожну тисячу кубометрів.