Справу Джемілєва передали до суду в окупованому Криму

19:38, 08.06.2020
Справу Джемілєва передали до суду в окупованому Криму

Лідерам кримських татар Рефату Чубарову (праворуч) і Мустафі Джемілєву (в центрі) окупанти заборонили в’їзд до Криму на 5 років.

Слідчий комітет Російської Федерації в окупованому Криму відправив до суду справу проти лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляє пресслужба Слідчого комітету РФ.

 

Як зазначається, Джемілєву було висунуто звинувачення за трьома статтями російського Кримінального кодексу. Підконтрольна Кремлю кримська прокуратура затвердила обвинувальний висновок, "кримінальну справу" направлено до суду для подальшого розгляду по суті.

 

Наразі лідер кримськотатарського народу не прокоментував дії окупантів.

 

Раніше пан Джемілєв заявляв, що його цікавлять «задіяні особи» у цій «кримінальній справі».

 

«Адвокат Микола Полозов займається цією справою. Я визначив завдання так, що нас цікавлять задіяні особи. Зараз перезняли ці 11 томів, цю нісенітницю, яку вони набрали. Я ці документи передам в прокуратуру АРК. Вони будуть розглядати питання, на кого треба відкривати кримінальні справи. Потім підемо до Європейського суду з прав людини», – казав Джемілєв.

 

Він також має намір домагатися розширення західних санкцій проти тих, хто переслідує його в Росії й анексованому нею Криму.

 

Як відомо, 13 квітня слідчий комітет РФ висунув звинувачення Джемілєву в незаконному перетині державного кордону Россі, недбалому зберіганні вогнепальної зброї, а також незаконному придбанні та зберіганні боєприпасів.

 

У Представництві президента в АРК назвали «політичним переслідуванням» російську кримінальну справу проти Мустафи Джемілєва.

 

Після анексії Криму Росією на початку 2014 року лідерам кримських татар Рефату Чубарову, Мустафі Джемілєву російська влада заборонила в’їзд на півострів на п’ять років.