Батут працює: Crew Dragon зістикувався з МКС

17:56, 31.05.2020
Батут працює: Crew Dragon зістикувався з МКС

Корабель Crew Dragon наближається до Міжнародної космічної станції.

Космічний корабель Crew Dragon  з двома астронавтами Дугласом Герлі та Робертом Бенкеном успішно зістикувався з Міжнародною космічною станцією у неділю, 31 травня о 17:16 за київським часом.

 

Як і було заплановано компанією Ілона Маска SpaceX разом з NASA, корабель Crew Dragon зістикувався з МКС рівно через 19 годин після запуску з другої спроби з мису Канаверал (штат Флорида, США) у суботу, 30 травня о 22:22 за київським часом.

 

Як передає «Україна молода», відео успішної стиковки корабля з МКС, транслює youtube-канал NASA.

 

На борту Crew Dragon перебувають двоє астронавтів: 49-річний пілот Роберт Льюїс Бенкен і 53-річний командир Даглас Джеральд Херлі. Тепер обидва астронавти приєднаються до американсько-російського екіпажу, який зараз працює на МКС. Відкриття люку заплановано на 19.45. 

 

Перед стиковкою астронавти отримали достатньо часу для відпочинку і долучилися до традиції американських астронавтів - обрали назву своєму кораблю. Дуглас Герлі і Роберт Бенкен вирішили назвати його "Capsule Endeavour" ("Капсула Прагнення").

 

 

"Ми обрали Endeavour з кількох причин. Перша - через це неймовірне прагнення, з яким NASA, SpaceX та США працювали від закінчення програми шатлів ще в 2011 році. Інша причина - трохи більш особиста для Боба та мене. Ми обидва здійснили свої перші польоти на шаттлі Endeavour, і використовувати цю назву для нас значить дуже багато", - пояснив астронавт Герлі.

 

Шаттл Endeavour припинили використовувати дев'ять років тому з рештою шатлів NASA. Його назвали на честь корабля Endeavor, яким командував британський дослідник Джеймс Кук під час подорожі до Австралії та Нової Зеландії наприкінці XVIII сторіччя.

 

                                            Ілон Маск іронічно відповів росіянам: "Батут працює!". 

 

За кілька годин до цього, під час пресконференції, присвяченій успішному запуску Crew Dragon, Ілон Макс відповів на давню заяву глави Роскосмосу Дмитра Рогозіна, який у 2014 році пропонував США доставляти астронавтів на Міжнародну космічну станцію за допомогою батуту

 

"Батут працює", - сказав Маск, після чого він і директор NASA Джеймс Брайденстайн переглянулися і засміялися. "Це внутрішній жарт", - пояснив Маск.

 

Відповідаючи на запитання, чи отримала NASA якісь повідомлення від російських колег, Брайденстайн відзначив, що Рогозін відправив їм привітання.

 

У 2014 році, коли Рогозін ще обіймав пост віцепрем'єра Росії, він прокоментував американські санкції проти космічної галузі РФ на тлі анексії Криму, запропонувавши США доставляти астронавтів на МКС за допомогою батута.

 

Справа в тому, що з 2011 року, коли була припинена програма польотів багаторазових шатлів, американських астронавтів доставляли на МКС російськими "Союзами".

 

За останніми розцінками одне місце коштувало американцям приблизно в $90 млн. Через втрату монополії Роскосмос не отримає близько 400 мільйонів доларів на рік.

 

Зазначимо, що вартість відправки одного астронавта на МКС компанією SpaceX обійдеться NASA в 50 мільйонів доларів.

 

Апарати Crew Dragon - багаторазові, але за контрактом з NASA для доставки людей на станцію їх використовуватимуть лише одноразово. При цьому SpaceX дозволено використовувати ці ж капсули повторно для вантажних місій на МКС.

 

Як повідомляла «УМ», у суботу, 30 травня 2020 року, на мисі Канаверал у Флориді з другої спроби відбувся перший пілотований запуск приватного космічного корабля Crew Dragon компанії SpaceX Ілона Маска з американськими астронавтами Бобом Бенкеном та Дугласом Герліном на борту.

 

Президент США Дональд Трамп був присутній на запуску космічного корабля Crew Dragon в Космічному центрі імені Кеннеді і спостерігав за історичною подією. Він одразу ж привітав главу компанії SpaceX Ілона Маска з успішним запуском космічного корабля.

 

За словами Трампа, США вдалося покласти край епосі, протягом якої існувала залежність від інших країн при відправці астронавтів у космос.

 

Трамп наголосив, що американське національне космічне агентство (NASA) і компанія Ілона Маска SpaceX відправили "американських астронавтів на американській ракеті і з американської території".