Путін не привітав Зеленського із Днем перемоги

19:12, 08.05.2020
Путін не привітав Зеленського із Днем перемоги

Москву прикрасили до 75-річчя Перемоги, але масових заходів 9 травня не буде.

Президент РФ Володимир Путін традиційно не привітав керівництво України і Грузії із Днем перемоги над нацизмом. Тоді як керівників інших країн пострадянського простору зі святом 9 травня Путін привітав персонально.

 

Як інформує «Україна молода», на сайті Кремля вказується, що Путін надіслав привітання лідерам і громадянам іноземних держав із нагоди "75-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні".

 

«Володимир Путін спрямував вітальні послання лідерам і громадянам Азербайджану, Вірменії, Білорусії, Казахстану, Киргизії, Молдови, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану, Абхазії, Південної Осетії, а також народам Грузії і України з нагоди 75-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні», - йдеться у повідомленні.

 

Президент Росії наголосив, що в наших країнах свято шанують пам'ять героїв, які своєю мужністю на фронті й самовідданою працею в тилу допомогли здобути Перемогу над нацизмом, що стала нашим спільним великим надбанням".

 

Путін також спрямував привітання керівництву і народам Великої Британії, США та Франції – а саме прем'єр-міністру Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Борису Джонсону, президенту США Дональду Трампу й президенту Франції Еммануелю Макрону.

 

Нагадаємо, що Росія чинить агресію проти Грузії та України, підтримуючи сепаратистів на їхніх територіях (збройний конфлікт довкола Південної Осетії у 2008 році; анексія Криму та початок війни на Донбасі у 2014 році).

 

При цьому Росія в інформаційному просторі намагається представити себе головною переможницею у Другій світовій війні, яку за радянським звичаєм називає "Великою вітчизняною". 

 

Росія планувала помпезно відзначати 75-річчя Перемоги, але епідемія COVID-19 та карантин завадили цьому – 9 травня будуть лише авіашоу.

 

Ще минулого року Кремль планував запросити президента України Володимира Зеленського на святковий парад, але Офіс президента так і не отримав запрошення.

 

В Україні 8 травня відзначають День пам’яті та примирення, а 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (вересень 1939-го – вересень 1945 років) .

 

Як повідомляла «УМ», День пам’яті і примирення Зеленський з оточенням чомусь зустрів на кордоні з РФ – у селищі Мілове на Луганщині.