«Не заплутуйте слідство»: Чумак про заяву слідчого комітету щодо вибухів у Балаклії

16:50, 27.04.2020
«Не заплутуйте слідство»: Чумак про заяву слідчого комітету щодо вибухів у Балаклії

1 травня комісія надасть повний звіт.

Комісія Верховної Ради з розслідування вибухів на складах боєприпасів у Балаклії підготувала перший звіт.

 

Офіційну причину СБУ досі підтримує. Але проти версії про атаку російського безпілотника свідчать 2 факти.

 

"Наша ТСК з розслідування вибухів на складах боєприпасів підготувала перший звіт. Ми розпочали роботу з дослідження фактів по Балаклії, бо це був найпотужніший арсенал в Східній Європі, і там ми втратили майна і боєприпасів на понад 12 мільярдів гривень", - повідомив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія у Facebook.

 

"Експертиза встановила, що причиною одного з перших вибухів, з якого все почалося, був підрив спеціальних зарядів, які заздалегідь були закладені в землю. В результаті вибуху утворилась воронка, яка має величезні розміри. Водночас після гасіння пожежі на території арсеналу виявлено до 10 аналогічних воронок, що свідчить про тотожний характер їх мінування", - написав депутат.

 

Є матеріали слідства, які підтверджують, що в момент вибуху "в районі Балаклії не було жодних літальних апаратів, а відомості Укравіаруху про прольот безпілотника не витримують будь-якої перевірки та суперечать здоровому глузду".

 

"17 січня ТСК прийняла рішення звернутись до Офісу Генерального прокурора щодо передачі цієї справи для розслідування іншому органу слідства. Також Голові СБУ було направлено лист про те, що ТСК встановила розбіжності між версією старшого групи слідчих і реальними обставинами справи. Тобто, по суті, про фальсифікацію матеріалів кримінального провадження - зауважив Арахамія.

 

Комісія призначила експертизу, яку провів Харківський науково-дослідний інститут судових експертиз ім. М.С. Бокаріуса.

 

"Результати показали, що "воронка в районі перших вибухів утворилась внаслідок фугасної дії направленого вибуху заглибленого в ґрунт заряду бризантної вибухової речовини, до складу якої входили тринітротолуол (тротил), гексоген, тетранітропентаеритрит (ТЕН), що є характерним для підривних зарядів кумулятивно-фугасного принципу дії"", - повідомив він.

 

1 травня комісія надасть повний звіт.

 

"Але так як за цей час ми встигли повноцінно розслідувати вибухи лише на одному з 5 об'єктів і частково почали Калинівку, ми будемо наполягати на продовженні роботи ТСК ще на 6 місяців", - додав нардеп.

 

Колишній заступник генпрокурора Віктор Чумак відреагував на оприлюднений висновок тимчасової слідчої комісії ВР. За його словами, слідство “повністю відкинуло” версію закладеної в землю вибухівки. 

 

“Коли, з подачі одного з керівників підрозділів ДБР та з ініціативи Давіда Арахамії була утворена ця ТСК, я зібрав всю слідчу групу – слідчих СБУ, що розслідують цю справу з самого початку, прокурорів, що здійснюють її процесуальне керівництво, експертів КНДІСЕ, що робили всі офіційні експертизи, і більше трьох годин заслуховував результати розслідування, в тому числі і висновки по кожній версії, які були у слідства. Так от: версія “закладок у ґрунт” була повністю відкинута”, – написав Чумак у Фейсбук.

 

Ексзаступник генпрокурора додав, що “зі всією повагою ставиться до експертів харківського інституту СЕ ім. Бакаріуса”.

 

“Але ніяк не розумію навіщо заплутувати і так не просте розслідування”, – заявив він.

 

За словами Чумака, зробити багатокілограмові закладки на території арсеналу, щоб це ніхто не помітив, неможливо.

 

Він також додав, що є й інші докази того, що перші вибухи були не з-під ґрунту.

 

Чумак відзначив, що передзвонив у прокуратуру, щоб запитати, чи там щось змінилося з того часу, але там його запевнили, що “нічого, вони і самі в прострації від цих заяв”.

 

 Як повідомляла «УМ», в ніч на 23 березня 2017 року почалися вибухи на складах зберігання боєприпасів, розташованих неподалік від міста Балаклія Харківської області.

 

За попередніми висновками експертів, причиною пожежі на кількох майданчиках зберігання ракетно-артилерійського озброєння поблизу Балаклії став диверсійний акт. 

 

Слідство встановило свідків, котрі бачили, як із безпілотного літального апарата було скинуто засоби, що спричинили детонацію та вибухи на складах.

 

Станом на ранок міністр оборони Степан Полторак повідомив, що пожежа триває на третині арсеналу.

 

 

Із зони, де продовжуються вибухи, евакуйовано 20 тисяч мирного населення.