Рада створила тимчасову комісію з розслідування можливої корупції посадовців в держорганах

15:39, 24.04.2020
Рада створила тимчасову комісію з розслідування можливої корупції посадовців в держорганах

До ТСК входять 11 народних депутатів Україні із різних фракцій та депутатських груп.

Верховна Рада України ухвалила в цілому проект постанови щодо створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування оприлюднених у ЗМІ фактів можливих корупційних дій посадових осіб органів державної влади.

 

Відповідне рішення підтримали 324 народних депутати України.

 

Проект постанови №3358 передбачає утворення ТСК ВР України з питань розслідування оприлюднених у ЗМІ фактів можливих корупційних дій посадових осіб органів державної влади, які призвели до значних втрат дохідної частини Державного бюджету України.

 

"Ми зараз приймаємо постанову в тому варіанті, в якому є, після цього буде ініційовано зміни до цієї постанови", - заявив під час обговорення голова ВРУ Дмитро Разумков.

 

Головою цієї ТСК обрали народного депутата Івана Крулька (фракція «Батьківщина»), а його заступником – Євгена Петруняка (фракція «Слуга народу»).

 

Членами комісії обрано також Анну Пуртову, Юлію Діденко, Сергія Бабака, Вікторію Кінзбурську, Олександра Ковальчука, Олексія Устенка (усі – зі «слуга народу»), Олександра Колтуновича («Опозиційна платформа – За життя»), Ніну Южаніну («Європейська солідарність»), Володимира Цабаля («Голос»), Тараса Батенка (група «За майбутнє») та Бориса Приходька (група «Довіра»).

 

Передбачається, що ТСК є повноважною в кількості 13 членів комісії, обраних до її складу за пропозиціями депутатських фракцій і груп.

 

Перше установче засідання ТСК відбудеться сьогодні.

 


При цьому Державна фіскальна служба, Державна податкова служба та Державна митна служба матимуть забезпечити доступ членів комісії до всієї інформації, яка є доречною для всебічної перевірки і розслідування, такої як записи, документи, надати додаткову інформацією, про яку можуть отримати запит від відповідних посадових осіб, а також необмежений доступ до працівників, від яких необхідно отримати відповідні докази.

 

«На сьогоднішні питанням, яке викликало надзвичайний суспільний резонанс, стала оприлюднена у ЗМІ інформація колишнього міністра фінансів України Ігоря Уманського щодо корупційних дій посадових осіб органів державної влади, зокрема, Державної фіскальної служби України, Державної податкової служби України та Державної митної служби України, які призвели до недоотримання доходів Державного бюджету України в особливо великих розмірах. За оприлюдненою інформацією корупційні оборудки, які сьогодні здійснюються посадовими особами податкової та митної служби, позбавляють Державний бюджет України доходів у 120 млрд грн на рік», – йдеться у пояснювальній записці.

 

Як повідомляла «УМ», 29 березня Гео Лерос опублікував у Facebook кілька відео, на яких брат глави ОП Андрія Єрмака обговорює зі співрозмовниками нібито питання призначення на державні посади.

 

Глава Офісу Президента Андрій Єрмак звернувся у зв'язку з опублікованими відео до СБУ та ДБР, оскільки, за його словами, йдеться про сплановану акцію і питання національної безпеки.

 

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький порушив кримінальну справу за зверненням народного депутата Гео Лероса про отримання хабарів при призначенні на державні посади.

 

ДБР порушило кримінальну справу за заявою Єрмака про поширення матеріалів про нібито продаж державних посад.