Покликав колишніх: Саакашвілі погодився на пропозицію Зеленського працювати віцепрем'єром

15:27, 22.04.2020
Покликав колишніх: Саакашвілі погодився на пропозицію Зеленського працювати віцепрем'єром

Саакашвілі представить "Слузі народу" свою програму 24 квітня

Колишній президент Грузії та колишній керівник Одеської області, лідер партії “Рух нових сил” Міхеїл Саакашвілі прийняв пропозицію президента Володимира Зеленського і готовий стати віцепрем'єром із питань реформ.

 

Як інформує УМ, відповідь на пропозицію Зеленського Саакашвілі опублікував у Facebook

 

 "Для мене велика честь отримати від президента Зеленського пропозицію стати віце-прем'єром уряду України з питань реформ. У мене також була дуже змістовна і корисна розмова з прем'єр-міністром Шмигалем, протягом якої ми детально обговорили всі питання, пов'язані з моєю можливою роботою в уряді. Я підтримував президента Зеленського під час виборів, весь той час, який він займає цей пост, і пов'язую з його командою великі надії для України", - наголосив Саакашвілі.

 

Він підкреслив, що підходить до цієї пропозиції та до свого рішення з дуже великою відповідальністю.

 

"Попереду у нас дуже складний період і в економіці, і в цілому по життю в країні. Нам зараз як ніколи потрібно бути сміливими у своїх рішеннях і реформах.  Я представлю в Верховній Раді свої пропозиції щодо необхідних змін як частину урядової програми уряду Шмигаля з конкретними напрацюваннями, які з'явилися у мене як поза межами України, так і в період моєї роботи в Україні, ґрунтуючись як на позитивному, так і на негативному досвіді", - зазначив Саакашвілі у Facebook.

 

Саакашвілі заявив, що разом із командою президента він готовий працювати з усіма патріотичними силами в парламенті України і з іншими політичними силами в суспільстві, "щоб Україна з найменшими втратами перенесла поточну світову економічну кризу і впоралася з усіма викликами".

 

Він сподівається бути "надійним членом команди" Володимира Зеленського, а також використовувати свій міжнародний досвід, щоб бути корисним членам урядової команди Дениса Шмигаля.

 

Напередодні Саакашвілі заявив, що його "рецепти порятунку України дуже жорсткі, але вони настільки жорсткі, наскільки й дієві".

 

У пресслужбі Саакашвілі заявили, що він спочатку хоче зустрітись із нардепами монобільшості та розповісти про своє бачення реформ, а тоді вже ухвалити рішення. Заступниця голови фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук підтвердила цю інформацію.

 

“У п’ятницю (24 квітня – “Н”) він прийде до нас на фракцію та представить свою програму”, – повідомила вона.

 

Як повідомляла УМ, російський політик та економіст Андрій Ілларіонов, на думку котрого останнім часом почали посилатись й українські політологи, взагалі зазначив, що паличка-виручалочка для України — саме Міхеїл Саакашвілі.  Водночас український політолог Сергій Гайдай застерігає: "Уже зрозуміло, що Зеленський і його команда провалились. Головне, щоб виборці не зробили так, як зробив Зеленський, коли провалились соросята, — він покликав колишніх. Треба щоб і український народ не покликав колишніх".

 

Михеїл Саакашвілі, переслідуваний на батьківщині, після Революції гідності отримав українське громадянство. Він був радником президента Порошенка, очолював Одеську ОДА, однак 7 листопада 2016 року подав у відставку й перейшов в опозицію до влади, очоливши партію “Рух нових сил”.

 

У липні 2017 року президент Петро Порошенко позбавив Михеїла Саакашвілі українського громадянства.
Підставою назвали те, що у 2015 році політик нібито вказав недостовірну інформацію в заяві на отримання громадянства й не вказав інформацію про кримінальне переслідування.

 

У жовтні 2019 року Головна військова прокуратура відкрила кримінальне провадження через зловживання владою або службовим становищем за заявою колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі про його викрадення і незаконне переміщення через кордон до Польщі у лютому 2018 року.