Бюджет 2020: Рада підтримала антикризові зміни

15:25, 13.04.2020
Бюджет 2020: Рада підтримала антикризові зміни

Фракція "Європейської солідарності" не підтримала "бюджет поліцейської держави". (Фото з ФБ-сторінки Ірини Геращенко)

Верховна Рада підтримала запропоновані Кабміном зміни до так званого «антикризового» бюджету під час позачергового засідання у понеділок, 13 квітня.

 

За доопрацьований проект змін до держбюджету на 2020 рік №3279-д проголосувало 249 нардепів, передає «Україна молода».

 

Зміни до держбюджету підтримали депутати зі "Слуги народу" (226 голосів), групи "За майбутнє" (5 голосів), групи "Довіра" (15 голосів) та 3 позафракційних.

 

Водночас жодного голосу за це рішення не дали фракції "Батьківщина", "Європейська солідарність", "Голос" та "ОПЗЖ".

 

Перед голосуванням Юлія Тимошенко і Петро Порошенко почергово з трибуни гостро критикували так звані антикризові дії влади і самі зміни держбюджету. Зокрема, фракція "ЄС" вважає "запропонований урядом Зеленського бюджет - бюджетом поліцейської держави". 

 

«Наша фракція проти прийняття бюджету, в якому закладено 131 млрд грн від зовнішніх запозичень, але при цьому не приймається банківський закон, який дозволить отримати кредит МВФ. Ми проти скорочення видатків на місцеве самоврядування, культуру, освіту, зрив місцевих виборів , й при цьому побудову поліцейської держави, коли фінансування силових структур, СБУ, МВС залишається незмінним», - наголосив Порошенко.

 

Нардеп від «ЄС» Ірина Геращенко згодом додала, що вважає неприпустимим, відсутність в уряді системного погляду на захист лікарів , які складають зараз велику частину вражених коронавірусом.

 

«Ми наполягаємо на страхуванні всіх лікарів, виплату всім інфікованим медпрацівникам 100 тисяч грн, родинам померлих медиків 1,5 млн. Ну, й справжня катастрофа- відсутність системного погляду уряду на порятунок економіки», - зазначають у фракції «ЄС».

 

Як повідомляла «УМ», змінами передбачено створити Фонд боротьби з Covid-19 у розмірі 64 мільярди гривень, збільшити більш ніж утричі дефіцит бюджету та скасувати програму масштабної приватизації.

 

Також уряд вирішив заощадити на Українському інституті національної пам’яті: зокрема на забезпечення діяльності Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні - Музею Революції гідності і Галузевого державного архіву Інституту нацпам'яті.