Політику України щодо Криму підтримали 30 країн в ЮНЕСКО

10:05, 08.04.2020
Політику України щодо Криму підтримали 30 країн в ЮНЕСКО

Представники ЮНЕСКО підкреслили необхідність більш активних зусиль для організації прямого моніторингу ситуації в Криму.

ЮНЕСКО провела чергову інформаційну зустріч з питань ситуації у тимчасово окупованому Росією Криму, наголосивши, що окупаційна влада, як і раніше, порушує права людини й здійснює низку злодіянь.

 

Про це інформує прес-службу Міністерства закордонних справ.

 

Представники країн-членів ЮНЕСКО обговорювали становище в Криму під час онлайн-конференції. Доповіді, підготовлені офісом Верховного Комісара ООН з прав людини, Представником з питань свободи преси ОБСЄ, Міжнародної ради з охорони пам'яток та історичних місць, а також Amnesty International, не залишають сумнівів, що ситуація на окупованому півострові в сферах компетенції ЮНЕСКО погіршується.

 

Окупаційна влада, як і раніше, порушує права людини, утискає національні меншини, обмежує свободу преси, створюють небезпеку для культурної спадщини і перешкоджають доступу до освіти рідною мовою.

 

Представники ЮНЕСКО підкреслили необхідність більш активних зусиль для організації прямого моніторингу ситуації в Криму.

 

Всі 33 країни-члени ЮНЕСКО прийняли і поширили Спільну заяву про повну підтримку позиції України в Криму. У заяві міститься заклик до Секретаріату ЮНЕСКО продовжувати здійснення першого етапу прямого моніторингу ситуації на півострові з тим, щоб забезпечити другий етап безпосередньо на території Криму. ЮНЕСКО зобов'язується і надалі керуватися резолюцією ГА ООН 28/262 від 27 березня 2014 року, в якій безумовно підтримується територіальна цілісність України.

 

Проблема окупованого Криму збережеться в числі пріоритетів ЮНЕСКО і Україна отримує повну підтримку напередодні жовтневого засідання Виконавчої ради ЮНЕСКО, де також буде розглядатися моніторинг ситуації в Автономній Республіці Крим.

 

Нагадаємо, раніше ООН виступала із заявою про те, що Росія продовжує заклик кримчан у свою армію, порушуючи міжнародне право. З початку окупації Криму в лавах Збройних сил Російської Федерації пройшли службу понад 20 тис. жителів півострова.