Марш на Крим перенесено через коронавірус

08:25, 01.04.2020
Марш на Крим перенесено через коронавірус

Кримські татари продовжують готувати Марш на Крим попри пандемію COVID-19. (Фото з ФБ-сторінки Рефата Чубарова)

Запланований кримськими татарами і українськими патріотами «Марш на Крим», до участі в якому закликали представників низки країн світу і міжнародних організацій, перенесено з 3 травня на невизначений час через пандемію COVID-19.

 

Про це повідомив глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

 

«Штаб міжнародної ненасильницької акції «Світ проти насильства і окупації. Марш гідності» – організованої пішої ходи з території материкової України на територію тимчасово окупованого Російською Федерацією Криму – оголошує про перенесення дати її проведення, раніше призначеної на 3 травня 2020 року. При цьому нова дата проведення міжнародної ненасильницької акції «Світ проти насильства і окупації. Марш гідності» буде визначена з урахуванням епідеміологічної ситуації в Україні», – написав Рефат Чубаров у Facebook в ніч на середу.

 

Лідер Меджлісу запевнив, що штаб продовжить підготовку до акції у «режимі віддаленого спілкування та у форматі локальних зустрічей».

 

Водночас, слідчий комітет РФ минулого вівторка висунув заочне «обвинувачення» Рефату Чубарову «в організації масових заворушень і публічних закликах до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії».

 

Слідком звинувачує Чубарова в тому, що він весною 2015 року в ефірі одного з українських телеканалів «висловлював заклики до здійснення екстремістської діяльності проти інтересів Росії», а також до деокупації Криму.

 

На думку ж лідера Меджлісу, «Москва намагається залякати всіх напередодні  проведення міжнародної мирної ненасильницької акції».

 

Як повідомляла «УМ», на початку березня глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров анонсував в ООН проведення міжнародної мирної ходи 3 травня з материкової України в окупований Росією Крим з метою примусити агресора виконувати міжнародне право.