Путін заборонив українцям володіти землею в Криму

16:19, 25.03.2020
Путін заборонив українцям володіти землею в Криму

Прокуратура АР Крим вже надала правову оцінку указу президента Путіна.

Президент РФ Володимир Путін підписав указ, згідно з яким майже всю територію окупованого Росією Криму внесено в список територій, на які право власності не можна отримати без російського громадянства або "іноземним" особам.

 

Про це йдеться в указі, який з'явився на сайті офіційних документів.

 

У список увійшли земельні ділянки районів: Бахчисарайського; Джанкойського; Кіровського; Красноперекопського; Ленінського; Нижньогірського; Роздольненського; Сакського; Сімферопольського; Радянського. Чорноморського.

 

Крім того, мова йде про прикордонні земельних ділянках міських округів Алушти, Армянська, Євпаторії, Керчі, Саки, Судака, Феодосії та Ялти.

 

Народний депутат від "Слуги народу" Віталій Безгін направив до уряду та представника президента в АР Крим запит із проханням відреагувати на указ президента РФ Володимира Путіна про позбавлення осіб без паспорту РФ прав на прибережні ділянки землі в Криму.

 

 

 

"Нова дія Путіна спрямована на заборону права володіння земельними ділянками в Криму не громадянам РФ. Тобто ті кримчани, які відмовились російський паспорт отримати, тепер ще більше обмежуються в правах. Новий етап тиску. Оперативно звернувся до виконавчої влади, бо Україні потрібна швидка дипломатична реакція на дані події", - написав Безгін.

 

Звернення спрямоване віцепрем'єр-міністру-міністру з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексію Резнікову, міністру закордонних справ Дмитру Кулебі та постпреду Президента України в АР Крим Антону Кориневичу.

 

"Прошу вжити, у межах повноважень, заходів реагування з метою захисту конституційного права громадян на власність та забезпечити ознайомлення міжнародного співтовариства і міжнародних організацій з позицією України з цього питання", - йдеться у документі.

 

Прокуратура АР Крим вже надала правову оцінку указу президента Путіна.

 

"Прокуратура АР Крим, в рамках кримінального провадження, розпочатого раніше за фактом привласнення державної і приватної власності, в тому числі й земельних ділянок, на тимчасово окупованій території півострова, надасть правову оцінку вказаному документу. Привласнення РФ державної власності України та приватної власності населення є серйозним порушенням норм міжнародного гуманітарного права, зокрема ст. 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року та ст. ст. 46, 53, 55, 56 IV Конвенції про закони і звичаї війни на суходолі 1907 року, а також є воєнним злочином згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (ст. 8 (2) (а) (IV)",- йдеться в повідомленні.

 

Також прокуратурою автономії здійснюється процесуальне керівництво у ряді кримінальних проваджень за фактами захоплення та привласнення державою-окупантом на території півострову Крим будівель, споруд, земельних ділянок, автотранспортних засобів, іншого рухомого та нерухомого майна, що перебуває у державній власності та власності фізичних і юридичних осіб.

 

"У ході досудового розслідування вдалося встановити більш ніж 4 тисячі захоплених окупаційними “органами влади” об’єктів, вартістю понад 60,2 млрд грн. Судами за клопотаннями прокурорів накладено арешт на майно загальною вартістю близько 4,1 млрд грн",- зазначається в повідомленні.

 

Окрім того, під час проведення досудового розслідування прокуратурою проводиться активна робота зі збору доказів вчинення на тимчасово окупованій території півострова Крим воєнних злочинів на які поширюється юрисдикція Міжнародного кримінального суду.

 

"У 2017 році спрямовано інформаційне повідомлення до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС), яке стосувалось незаконного привласнення державної і приватної власності на окупованому півострові. Вказані відомості",- йдеться в повідомленні.

 

Як повідомлялла УМ, Євросоюз продовжив до 15 вересня 2020 року санкції проти Росії за анексію Криму, санкції проти осіб і організацій, причетних до анексії Криму.

 

Президент США Дональд Трамп на рік продовжив антиросійські санкції за анексії Російською Федерацією Кримського півострова.

 

До цього ввести "негайні санкції" проти Росії і особисто президента РФ Володимира Путіна закликали Держдепартамент США відразу троє впливових сенаторів від Демократичної партії.

 

“Сполучені Штати підтверджують: Крим – це Україна. Як підкреслено в нашій Кримській декларації в липні 2018 року, США ніколи не визнають претензій РФ на суверенітет над півостровом. Ми закликаємо Росію припинити окупацію Криму”, – заявив державний секретар США Майк Помпео