США закликають Росію припинити окупацію Криму – Помпео

11:26, 27.02.2020
США закликають Росію припинити окупацію Криму – Помпео

У шосту річницю окупації Криму Росією державний секретар США Майк Помпео виступив з офіційною заявою, в якій підкреслив, що США не визнають, і ніколи не будуть визнавати претензії Росії на суверенітет над півостровом Крим.

 

Про це йдеться в заяві, опублікованій в середу, 26 лютого, на сайті Держдепу США.

 

“Сполучені Штати підтверджують: Крим – це Україна. Як підкреслено в нашій Кримській декларації в липні 2018 року, США ніколи не визнають претензій РФ на суверенітет над півостровом. Ми закликаємо Росію припинити окупацію Криму”, – говориться в заяві.

 

Держсекретар США зазначив, що окупація Криму та посилення мілітаризації півострова “становить загрозу для загальної безпеки”, а утиски окупаційною владою прав і свобод жителів Криму є неприпустимими.

 

“Світ ніколи не забуде російського вторгнення в Україну, яке триває. США засуджують незаконні дії Росії в Криму, її агресію проти України в Донбасі, і зберігати в силі санкції проти РФ, поки вона не поверне Крим під контроль України та повністю не виконає свої зобов’язання в рамках Мінських угод” – підкреслив Помпео.

 

"Ми закликаємо Росію припинити окупацію Криму. Окупація Росією Криму та посилення мілітаризації півострова становлять загрозу для нашої спільної безпеки. Російські окупаційні власті продовжують нападати на права людини і основні свободи, жорстоко змушуючи критикувати громадянське суспільство і засоби масової інформації і обмежуючи свободу віросповідання", - підкреслив глава Держдепу.

 

Помпео зазначив, що понад 80 жителів Криму, включно з членами кримськотатарської громади, були запроторені Росією в тюрми, деякі з них навіть піддалися тортурам, за мирне протидію окупації.

 

"Росія насильно закликала на військову службу майже 20 тисяч кримських чоловіків у порушення міжнародного права. Окупаційна влада жорстко обмежують свободу віросповідання, переслідують віруючих за фіктивними звинуваченнями у тероризмі і захопили собор православної церкви України в Сімферополі. Сполучені Штати закликають Росію звільнити всіх українців, яких вона незаконно ув'язнила в помсту за їх мирну незгоду, і покласти край зловживанням Росії основними свободами у Криму", - підкреслив він.

 

"Шість років по тому Росія продовжує покладатися на брехню і дезінформацію в свою невдалу спробу узаконити незаконне. Її зусилля приречені на провал. Світ ніколи не забуде неспровоковане вторгнення Росії в Україну. Сполучені Штати засуджують незаконні дії Росії в Криму і її триваючі агресивні дії проти України, в тому числі на Донбасі, і будуть підтримувати санкції проти Росії до тих пір, поки вона не поверне контроль над Кримом Україні і не виконає повністю свої зобов'язання по "мінським угодам" , - йдеться у заяві.

 

Нагадаємо, День опору Криму російської окупації відзначають в Україні 26 лютого.