Аваков хоче саджати порушників карантину

19:24, 14.03.2020
Аваков хоче саджати порушників карантину

Учасники Маршу патріотів проігнорували карантин, бо вважають, що влада намагається обмежити протестні акції.

У Міністерстві внутрішніх справ України розробили зміни до Кримінального кодексу та Кодексу України про адміністративні правопорушення, які передбачають кримінальну відповідальність за зараження небезпечною інфекційною хворобою, а також за самовільне залишення місця обсервації або карантину.

 

Про це заявляє глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін у суботу.

 

«Готові сідати в тюрму за участь в мирних зібраннях? Наприклад проти здачі нас Росії. Аваков підготував на позачергову сесію Ради відповідний законопроект. Усі інфіковані люди – не лише коронавірусом, але й звичайним грипом – автоматично опиняться під ризиком стати підозрюваними у злочинах», - написав Віталій Шабунін у соцмережах і виклав на своєму Телеграм-каналі відповідний законопроєкт.

 

Посилаючись на власні джерела глава Центру протидії корупції стверджує, що парламент планує вже найближчим часом розглянути законопроєкт на позачерговому засіданні.

 

Згідно з пропозиціями, кримінальну відповідальність хочуть передбачити за «зараження особливо небезпечною чи небезпечною інфекційною хворобою». Стаття може передбачати арешт до трьох місяців або обмеження волі до п'яти років, або позбавлення волі до трьох років.

 

Пропонується також карати позбавленням волі від 2 до 5 років за ухилення від лікування людей, які хворі на особливо небезпечну чи небезпечну інфекційну хворобу, якщо це спричинило тяжкі наслідки.

 

Крім того, за самовільне залишення місця обсервації (карантину), особою, яка була поміщена для їх проходження, аби не розповсюджувати особливо небезпечну чи небезпечну інфекційну хворобу, пропонується карати позбавленням волі до трьох років.

 

За приховування або умисне перекручення службовою особою відомостей щодо захворюваності інфекційними хворобами — штрафом або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років, або обмеженням волі до трьох років.

 

За ті самі діяння, вчинені повторно або в місцевості, оголошеній зоною здійснення карантинних заходів або надзвичайної ситуації, або такі, що спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки пропонується карати обмеженням волі від двох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років або без такого.

 

«При цьому автори проєкту не уточнюють, яким чином буде визначатися «небезпечність» хвороби та чи, наприклад, підпадатиме під кримінал контактування хворого на звичайний грип з іншими людьми», — зазначив Шабунін і додав, що так само не відомо, як слідство встановлюватиме рівень усвідомлення людини, що вона хвора саме на таке небезпечне захворювання.

 

На його думку, законопроєкт пропонує суттєво обмежувати права людини. Передусім вказані норми зможуть використовувати для переслідування учасників мирних зібрань.

 

Зауважимо, що 14 березня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков також заявив, що незабаром обмежувальні заходи з протидії поширенню коронавірусу можуть стати жорсткішими.

 

Як повідомляла «УМ», через загрозу епідемії коронавірусної інфекції Кабінет міністрів запровадив обмежувальні заходи в Україні з 12 березня по 3 квітня.

 

13 березня РНБО вирішила закрити кордон для іноземних громадян через пандемію коронавірусу у світі.

 

У суботу, 14 березня у Києві відбувся Марш патріотів, в якому узяли участь понад 5 тисяч людей. Усі вони проігнорували оголошений владою карантин.

 

Патріоти виступили з критикою ініціатив влади в рамках переговорного процесу в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі.

 

Добровольці закликали президента Зеленського не йти на проведення місцевих виборів в окупованих районах Донецької та Луганської областей до повного повернення Україні контролю над державним кордоном з РФ, не погоджуватися на амністію бойовиків тощо.