Зеленський закликає не панікувати через коронавірус

22:32, 13.03.2020
Зеленський закликає не панікувати через коронавірус

Президент Зеленський каже ділкам, що заробляти на короновірусі не можна. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський розповів, до як держава буде захищати громадян від коронавірусу, та закликав не панікувати, дотримуватись правил гігієни та звертатись до лікаря у випадку наявності симптомів.

 

Про це президент заявив у зверненні до українців у п’ятницю пізно ввечері.  

 

За його словами, в Україні невідкладно виготовлять 200 тисяч експрес-тестів на коронавірус, з державного реєстру до закладів охорони здоров'я передано 10 мільйонів масок, для тестування в регіонах також будуть використовувати пересувні лабораторії.

 

У разі потреби, буде виділено 500 мільйонів гривень на закупівлю медичного обладнання для інтенсивної терапії.

 

Президент обіцяє, що держава простимулює виробництво засобів індивідуального захисту.

 

«Людей похилого віку, особливо тих, які мають хронічні захворювання, я дуже-дуже прошу залишатися вдома. Як показує світовий досвід, а особливо досвід Китаю, де вірус уже істотно пішов на спад, найефективніший спосіб боротьби – бути вдома», - сказав глава держави.

 

Серед іншого, Зеленський просить українців із розумінням сприймати рішення РНБО щодо протидії поширенню коронавірусу: як закриття кордону, так і карантинні обмеження в країні.

 

"Вірус паніки гірший від коронавірусу. Ми з вами пережили багато чого. Нас з вами не здолали пташиний, свинячий та іспанський грип. Ми сильні, і в нас все буде добре!" – наголосив глава держави.

 

Як повідомляла «УМ», в Україні підтверджено три випадки коронавірусу: два у Чернівецькій області і один у Житомирській.

 

Один з них завершився летально: 71-річна жінка з Радомишля, яка 12 березня була госпіталізована із зафіксованим лабораторно підтвердженим випадком Covid-19, сьогодні померла.