США планують поставки озброєння для України на $125 млн

08:30, 08.03.2020
США планують поставки озброєння для України на $125 млн

Бойові патрульні катери Марк VI передадуть Україні.

Членам Конгресу США неофіційно повідомили про плани Пентагону надати Україні додаткову військову допомогу в розмірі 125 мільйонів доларів, в тому числі бойові патрульні катери.

 

Про це повідомляє CNN з посиланням на двох обізнаних з планами Пентагону чиновників.

 

Голови та високопоставлені члени відповідних комітетів Конгресу матимуть можливість розглянути пакет допомоги до офіційного повідомлення Конгресу.

 

Це перша половина з 250 мільйонів доларів допомоги Україні в галузі безпеки, які були виділені Конгресом.

 

Йдеться, зокрема, про контр-артилерійські радари і бойові патрульні катери Марк VI, останні з яких вважаються особливо важливими, враховуючи напруженість у відносинах України з Росією в Чорному і Азовському морях.

 

"Відповідно до нашої політики Міністерство оборони не коментує і не підтверджує потенційні або заплановані пакети допомоги в області безпеки, поки вони знаходяться на розгляді Конгресу", - сказала представниця Пентагону, підполковник Карла Глісон.

 

Ініціатива з безпеки України була висунута в центр уваги після того, як адміністрація Трампа заморозила військову допомогу Україні в якості елементу тиску на Київ з метою переслідування політичного опонента американського президента

 

Спроби Трампа натиснути на Україну, щоб розслідувати справу Хантера Байдена і Джо Байдена, його потенційного політичного суперника, були в центрі процесу імпічменту.

 

Безпартійна наглядова рада Конгресу, управління урядової звітності, провела аудит, в ході якого було встановлено, що адміністрація Трампа порушила закон, коли минулого року відмовила США в допомозі Україні в галузі безпеки.