Під Радою започаткували традицію почесної варти

17:36, 01.03.2020
Під Радою започаткували традицію почесної варти

Перша церемонія підняття державного прапору та зміни почесної варти Національної гвардії пройшла біля будівлі Верховної Ради на площі Конституції у неділю.

 

Як розповів під час церемонії командувач Нацгвардії Микола Балан, зміна почесної варти НГУ під стінами парламенту відбуватиметься з 10 ранку до 18 вечора у вихідні та святкові дні: щогодини в зимовий час і кожні дві години в літній час.

 

«У багатьох країнах світу існують такі традиції, коли військовослужбовці несуть службу біля визначних державних органів. Тому, ми запропонували парламентарям проводити церемонію підняття державного прапору та церемоніал почесної варти біля стін Верховної Ради. Для нашої держави це щось нове, але сподіваємось, що стане гарною традицією», - зазначив пан Балан.

 

На думку командувача Нацгвардії, нова традиція – це не просто церемоніал, але й спосіб ушанувати пам’ять гвардійців, які загинули під стінами парламенту у 2015 році, коли вибухнула ручна бойова граната.

 

У свою чергу голова Верховної Ради Дмитро Разумков наголосив: «Україна багата на традиції, які ми вшановуємо і зберігаємо. Сьогодні разом з Міністерством внутрішніх справ та Національною гвардією ми розпочинаємо нову традицію – підняття державного прапору та зміна почесної варти у вихідні та святкові дні. Сподіваюсь, що ця традиція буде існувати багато років. Схожі заходи є у багатьох країнах світу. Україна повинна підтримати такий почесний тренд».

 

 

Нести службу під Радою буде спецбатальйон Почесна варта 25-ої бригади охорони громадського порядку Північного оперативно-територіального об’єднання НГУ, особовий склад якої зустрічає іноземні делегації, представників держав та урядів інших країн, а також забезпечує мир та спокій у столиці.