РНБО передала Зеленському на затвердження нову стратегію нацбезпеки і оборони

16:07, 18.02.2020
РНБО передала Зеленському на затвердження нову стратегію нацбезпеки і оборони

Під головуванням президента Володимира Зеленського відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України, на якому схвалено стратегію нацбезпеки і оборони "Безпека людини – безпека країни".

 

Про це повідомляє Офіс президента.

 

За результатами засідання РНБО схвалила та запропонувала Зеленського для затвердження проект Стратегії.

 

Під час засідання секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов зазначив, що ключовими аспектами Стратегії є безпека людини та безпека країни.

 

"Вперше в центрі уваги документа – людина, її життя, здоров’я, честь, гідність, недоторканність і безпека", – заявив він.

 

За словами Данілова, стратегія передбачає, що найвищий пріоритет та головне завдання держави – встановлення миру як запоруки розвитку країни. Але це не повинно відбуватися ціною втрати суверенітету та наших територій.

 

Стратегія ґрунтується на трьох основних засадах державної політики у сфері нацбезпеки: стримування (розвиток оборонних та безпекових спроможностей для унеможливлення збройної агресії проти України), стійкість (здатність суспільства й держави швидко адаптуватися до змін безпекового середовища та дотримуватися сталого функціонування, зокрема шляхом мінімізації зовнішніх уразливостей), взаємодія (розвиток стратегічних відносин з ключовими іноземними партнерами, насамперед з НАТО, ЄС та США).

 

Також секретар РНБО повідомив, що пріоритетами національних інтересів визначається: відстоювання незалежності та державного суверенітету; відновлення територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів України; суспільний розвиток, насамперед людського капіталу; захист прав, свобод і законних інтересів громадян України; європейська та євроатлантична інтеграція.

 

Водночас Данілов наголосив, що стратегія – це декларація, затвердження якої стане основою для розробки інших документів стратегічного планування у сфері нацбезпеки й оборони, які визначатимуть шляхи та інструменти їхньої реалізації.

 

Як повідомляла УМ, зранку 18 лютого бойовики спробували перейти лінію розмежування і атакували позиції підрозділів Об’єднаних сил поблизу Новотошківського, Оріхового, Кримського, Хутора Вільного, що поблизу Золотого.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бій у районі Новотошківського, відео

 

Президент Володимир Зеленський назвав дії бойовиків цинічною провокацією і скликав засідання РНБО.

 

Пізніше у штабі ОС додали, що розгублені бойовики брешуть про напад України : "Російські найманці при спробі підступно прорвати позиції українських військових і отримавши при цьому гідну відсіч, запросили режим "тиші" для того, щоб забрати з поля бою своїх поранених та вбитих. Проте, програвши на полі бою, ворог вирішив приховати свою поразку і видав наспіх підготовлену заяву, звинувачуючи українську сторону у спробі нападу. Весь зміст ворожої заяви свідчить про розгубленість та втрату контролю над ситуацією".

 

МЗС закликало міжнародну спільноту засудити російську атаку в районі Золотого

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Понад 200 мін, 56 танкових снарядів»: в штабі ОС порахували обстріли на Луганщині