Путін пропонує змінити вимоги до президента Росії

13:26, 15.01.2020
Путін пропонує змінити вимоги до президента Росії

Президент Росії Володимир пропонує внести зміни до Конституції країни.

 

Про це він заявив під час оголошення послання Федеральним зборам РФ 15 січня.

 

Глава РФ відзначив, що виносить на обговорення ряд конституційних поправок. Зокрема про те, що на території Росії Конституція фактично повинна мати пріоритет над міжнародним правом.

 

"Вважаю, що настав час внести в основний закон країни деякі зміни, які прямо гарантують пріоритет конституції РФ в нашому правовому просторі. Це означає, що вимоги міжнародного законодавства і договорів, а також рішення міжнародних органів можуть діяти на території Росії тільки в тій частині, в якій не тягнуть за собою обмеження прав і свобод людини і громадянина та не суперечать нашій конституції",- скзав Путін.

 

Також для осіб, які займають "критично важливі для забезпечення безпеки країни" посади (голови суб'єктів федерації, члени Ради федерації, депутати Державної думи, голова уряду, його заступники, федеральні міністри, керівники інших федеральних органів, а також судді), закріпити норму, що вони не повинні мати іноземне громадянство, вид на проживання або інший документ, що дозволяє постійно проживати на території іншої держави.

 

За словами Путіна, "Росія повинна залишатися сильною президентською республікою". Для потенційних кандидатів у президенти Росії пропонується закріпити вимогу проживати на території РФ не менше 25 років, а також відсутність іноземного громадянства або дозволу на проживання в іншій державі, причому не тільки на момент участі у виборах, але і коли б то не було раніше.

 

"Знаю також, що в нашому суспільстві обговорюється конституційне положення про те, що одна і та сама особа не має займати посаду президента РФ більше двох термінів поспіль. Не вважаю, що це питання принципове, але згоден з цим",- підсумував Володимир Путін.

 

Поправки до Конституції РФ, запропоновані в ході послання Путіна Федеральним зборам, повинні бути винесені на всенародне голосування.

 

 

Нагадаємо, Володимир Путін був президентом з 2000 по 2008 роки, потім 4 роки був прем'єр-міністром РФ.

 

У 2008 році Держдума РФ прийняла поправку до Конституції про збільшення президентського терміну з чотирьох до шести років.

 

У 2012 році Путін пішов на третій, шестирічний, термін. У 2018 році він знову виграв вибори.