Авікатастрофа в Ірані: Офіс генпрокурора організовує спільну роботу слідчих семи країн

16:08, 10.01.2020
Авікатастрофа в Ірані: Офіс генпрокурора організовує спільну роботу слідчих семи країн

Офіс генпрокурора організовує спільну роботу слідчих держав, громадяни яких постраждали у катастрофі літака Boeing-737 української авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", що здійснював рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ.

 

Про це йдеться у заяві, опублікованій пресслужбою відомства.

 

“На даний момент вживаються всі заходи для дослідження обставин авіакатастрофи, зокрема Офіс генерального прокурора вже звернувся до іноземних партнерів із проханням надати наявну інформацію, яка може сприяти розслідуванню. Крім того, вживаються заходи щодо організації спільної роботи слідчих держав, громадяни яких постраждали, з розслідування причин катастрофи”, - йдеться у повідомленні.

 

У прокуратурі також закликали утриматися від спекуляцій стосовно досудового розслідування авіакатастрофи.


“Ми закликаємо політиків, колишніх прокурорів без юридичної освіти та базових знань кримінального права та процесу утриматись від безсоромного піару на горі людей. Питання кваліфікації авіакатастрофи з точки зору кримінального права, визначення органу досудового розслідування, міжнародно-правова співпраця в цьому розслідуванні визначаються слідчими та прокурорами відповідно до закону та потреб слідства, а не пошуком миттєвої популярності, яка характерна для піар-політиків, далеких від юриспруденції”, - зазначають у відомстві.

 

Раніше колишній генпрокурор Юрій Луценко написав у Facebook, що, на його думку, потрібно створити міжнародну слідчу групу для розслідування катастрофи літака Boeing-737. Луценко також вважає, що слідство у даній справі має проводити Служба безпеки, а не Головне слідче управління Нацполіції.

 

Нагадаємо, раніше представник влади Ірану заявив, що розслідування авіакатастрофи літака МАУ може зайняти від одного до двох років. Також повідомлялося, що Тегеран має намір самостійно отримати дані самописців, що може зайняти до двох місяців.

 

Як повідомляла УМ, у четвер кілька західних ЗМІ оприлюднили версію спецслужб США щодо падіння літака МАУ в Ірані. Вони підозрюють, що авіалайнер був помилково збитий іранською ракетою російського виробництва.

 
Згодом прем’єр Канади Джастін Трюдо офіційно оголосив: літак МАУ збила іранська ракета російського походження. 
 
 
 
 
Причиною катастрофи літака Boeing-737 "Міжнародних авіаліній України" в Ірані могла бути технічна неполадка, вважає держсекретар США Майк Помпео, але він не виключає й іншого варіанту

 

Пізніше в США опублікували відео, як ракета влучила в авіалайнер МАУ.

 

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон також заявив про наявність певного обсягу інформації, яка дозволяє припустити, що український літак в Ірані був збитий ракетою.

 

Президент США Дональд Трамп сказав, що не вірить у версію технічної несправності літака МАУ.

 

Офіційний представник уряду Ірану назвав брехливими  такі звинувачення.