Порошенко про «нормандські переговори»: підстав для ейфорії нема

17:09, 10.12.2019
Порошенко про «нормандські переговори»: підстав для ейфорії нема

П’ятий президент Петро Порошенко після зустрічі у "нормандському форматі" заявив, що підстав для ейфорії немає і Росії не можна довіряти.

 

Про це він написав у Фейсбук. 

 

"Червоні лінії, які окреслило суспільство, стали для України справжнім оберегом на Нормандському саміті. Дякую кожному українцеві, який напередодні Парижу знайшов час продемонструвати свою відповідальну громадянську позицію у Києві та інших містах", - зазначив Порошенко.

 

Однак, за його словами, підстав для ейфорії нема.

 

"Зустріч показала, що Росії не можна довіряти. Що короткого шляху до миру, на жаль, не існує, бо мир не входить у плани агресора. Таке враження, що Путіна цікавив лише газ", - сказав колишній президент.

 

Він наголосив, що відмова від судових позовів до Газпрому і повернення на російський газовий гачок — велика небезпека. І найближчими тижнями протидія саме цій загрозі вийде на передній план.

 

Як писала УМ, у комюніке за результатами «нормандського саміту» йдеться про розведення, обмін полонених, а також припинення вогню на Донбасі. 

 

Водночас на зустрічі лідерів «нормандської четвірки» президенти України та Росії Володимир Зеленський та Володимир Путін не домовилися про проведення виборів на окупованому Донбасі та виведення звідти російських військ.

 

Зеленський пропонував провести вибори через півтори доби після виведення іноземних військ з Донбасу, але Путін на це не погодився.

 

Також Україна та Росія не досягли домовленості про новий контракт на транзит та постачання газу за підсумками переговорів президентів.