Олег Сенцов етапований до СІЗО Москви

10:59, 29.08.2019
Олег Сенцов етапований до СІЗО Москви

Режисер з окупованого Криму, політв'язень Кремля Олег Сенцов доставлений в слідчий ізолятор Москви "Бутирка".
 
Про це повідомляє російське агентство "Інтерфакс" з посиланням на власне джерело.
 
Також про те, що Сенцова вивезли з колонії в місті Лабитнангі, повідомило видання Baza і телеграм-канал "Незигарь". Baza при цьому посилається на джерело в спецвідділі колонії. Водночас, джерела "Незигаря", якого пов’язують із ФСБ Росії, зазначають, що Сенцова перевезли до СІЗО у Москві.
 
У свою чергу адвокат Дмитро Дінзе, який відвідав режисера у виправній установі кілька днів тому, цю інформацію не підтверджував. Глава правозахисної організації "Агора" Павло Чиков при цьому допустив, що режисера могли етапувати авіацією протягом дня.
 
Водночас проект "Крим.Реаліі" зазначає, що Олег Сенцов вперше за довгий час не зателефонував матері, хоча раніше завжди зв'язувався з нею в кінці місяця. Людмила Сенцова розповіла, що місяць з останнього дзвінка її сина виповнився 28 серпня - якраз тоді, коли, за версією телеграм-каналів, режисера могли вивезти з колонії.
 
Нагадаємо, раніше джерела повідомляли, що завдяки Вишинському може відбутися обмін Сенцова, Кольченка та Сущенка.
 
Український режисер Олег Сенцов був затриманий у травні 2014 року. У серпні 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 20 років колонії суворого режиму за нібито підготовку терактів в анексованому Криму.
 
Сенцова утримували в російській колонії "Білий ведмідь" в Ямало-Ненецькому автономному окрузі Росії.
 
14 травня 2018 року незаконно засуджений Олег Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнення всіх українців-політв'язнів Кремля.
 
На початку жовтня 2018-го стало відомо, що в Олега Сенцова діагностували гіпоксію, серцеву недостатність, проблеми з печінкою і нирками і ревматизм. 28 вересня російські тюремники показали фото виснаженого Олега Сенцова у лікарні під час огляду.
 
За час голодування у нього було кілька кризів зі здоров'ям і його неодноразово доставляли до лікарні. 5 жовтня Олег Сенцов був змушений припинити голодування, яке тривало 145 днів.