Богдан запропонував надати російській мові статус регіональної на Донбасі

10:21, 01.07.2019
Богдан запропонував надати російській мові статус регіональної на Донбасі

(Фото: РБК-Україна/Віталій Носач)

Глава офісу президента України Андрій Богдан пропонує надати російській мові регіональний статус у Донецькій і Луганській областях, якщо ці регіони повернуться під контроль України.

 

Про це він сказав у інтерв'ю РБК-Україна.

 

"Особисто моя думка: я б дозволив Донецьку й Луганську державну - українську, регіональну - російську й за умови, що після цього вони - територія України", - зазначив Богдан.

 

Відповідаючи на запитання, "а якщо так само захоче Харків і Одеса", Богдан сказав: "Давайте тоді всіх змусимо розмовляти українською? Тоді зупинимося на тому, що Україна - це в нас буде Тернопільська, Львівська та Івано-Франківська області. Ми повинні шукати компроміси чи ми повинні всім нав'язувати думку якоїсь частини України?"

 

Водночас Богдан виступає проти того, щоб зробити російську другою державною.

 

"Я сам зі Львова, у мене ж там "бандерівці", я за українську мову і я за Україну. Але в нас є проблема, її треба вирішувати. Ми говоримо нескінченно, а нічого не вирішуємо, а треба вирішувати", - уточнив він.

 

Богдан також заявив, що знає заступника голови АП часів Віктора Януковича Андрія Портнова вже багато років.

 

За словами Богдана, "він дуже кваліфікований юрист, який виграв всі європейські суди". "І я не чув жодного моменту, щоб держава мала до нього претензії", - стверджує глава офісу Президента.

 

Водночас Богдан стверджує, що Портнов не може зайняти будь-яку посаду при цій владі, "тому що проти президент".   

 

"Це було б неправильне політичне рішення, ми не можемо собі цього дозволити. Я теж проти, і не буду підставляти президента. Але так, це мій багаторічний друг", - додав Богдан.

 
Як відомо, Андрій Портнов працював у адміністрації президента-втікача Віктора Януковича, у січні 2014-го став першим заступником голови Адміністрації. Після втечі Януковича Портнов також залишив Україну і п’ять років перебував за кордоном.
 
5 березня 2014 року Євросоюз заморозив на 1 рік активи 18 колишніх українських високопосадовців, яких підозрюють у незаконному заволодінні державною власністю. Під санкції потрапив також Портнов.
 
Через рік Європейський союз виключив із санкційного списку чотирьох колишніх українських високопосадовців, зокрема і Портнова.
 
19 травня, після виборів президента, Андрій Портнов повернувся до України.