Курт Волкер назвав пасткою пропозицію Росії звільнити моряків

09:49, 29.06.2019
Курт Волкер назвав пасткою пропозицію Росії звільнити моряків

Москва хоче, щоб Україна судила своїх моряків за законами Росії (фото: "Российская газета")

Пропозиція Росії щодо передачі захоплених нею українських моряків Україні на умовах гарантії, що вони продовжать відбувати призначений російським судом термін в українській в'язниці є образливим.
 
Про це спецпредставник Держдепу США щодо України Курт Волкер заявив в коментарі polygraph.info.
 
Так, за словами Волкера, "пропозиція" Москви Україні брати участь в кримінальному розслідуванні щодо моряків є образою правосуддя, оскільки не було ніяких підстав для їх затримання, по-перше, так само як і образою ООН і суверенітету України.
 
"Росія не пропонувала звільнити захоплених нею українських моряків ... Це була пастка", - процитував Волкер назву статті на своїй сторінці в Twitter.
 
Зауважимо, за інформацією "Європейської правди", між Заходом і Росією ще до вступу на посаду президента України Володимира Зеленського існував непублічний план, за яким звільнення полонених українських моряків і повернення кораблів мало стати частиною ширшої домовленості.
 
За цим планом, Захід повертає Росії повноваження в ПАРЄ навіть без найменших винятків. Росія у відповідь знаходить схему звільнення моряків і допускає до Криму моніторингову місію Ради Європи.
 
Як відомо, 25 травня Міжнародний трибунал зобов’язав Росію звільнити українських моряків.
 
У Кремлі спочатку заявили, що Росія не збирається виконувати рішення трибуналу ООН щодо українських моряків. Однак 26 червня стало відомо, що Росія таки подала до Міжнародного трибуналу ООН з морського права звіт про виконання рішення щодо звільнення українських моряків і кораблів "за мить до дедлайну". В українському МЗС отримали ноту від МЗС Росії із пропозицією щодо надання Україною письмових гарантій участі в продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до законодавства Росії. Українські дипломати назвали таку пропозицію "цинічною".
 
У МЗС України заявили, що мають план, як змусити Росію виконати рішення Міжнародного трибуналу з морського права щодо звільнення українських моряків та кораблів.
 
При цьому президент Зеленський розкритикував голову МЗС Клімкіна через відповідь на ноту Росії щодо звільнення моряків. За словами президента, Клімкін не говорив із ним про відповідь на ноту Росії щодо утримуваних Кремлем українських моряків.
 

Зеленський додав, що МЗС має тепер надіслати ноту батькам моряків, а він особисто "готовий чіплятися за будь-що, аби повернути хлопців додому"​. Зеленський звернувся до глави Російської Федерації Володимира Путіна із закликом звільнити полонених українських моряків:

 

"Я хочу звернутись до президента Росії. У нас у всех есть дети, верните детей родителям!"

 
Водночас міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що його відомство мало повноваження без погоджень із президентом направляти відповідь на російську ноту.