Зеленський розкритикував Клімкіна через відповідь на ноту Росії щодо звільнення моряків

16:59, 27.06.2019
Зеленський розкритикував Клімкіна через відповідь на ноту Росії щодо звільнення моряків

Президент України Зеленський заявив, що міністр закордонних справ Павло Клімкін не говорив із ним про відповідь на ноту Росії щодо утримуваних Кремлем українських моряків.

 

"Я зараз кажу про ноту, яку ми отримали від Російської Федерації стосовно повернення наших моряків та про ноту-відповідь, яку надіслала МЗС…Я в очі не бачив нашу відповідь на ноту РФ, бо пан Клімкін не вважає необхідним обговорювати такі питання з президентом України", – заявив Володимир Зеленський на брифінгу у Києві.

 

Зеленський заявив, що такі дії можуть поставити під загрозу поверення українських моряків.

 

"Я не розумію, чому, не порадившись зі мною, міністр робить твердження від України як держави, коли це є компетенцією президента. І хочу нагадати, що я несу особисту відповідальність за зовнішню політику України за Конституцією України. І я хочу, щоб МЗС тепер публічно пояснив свої дії", – сказав Зеленський.

 

Президент України додав, що МЗС має тепер надіслати ноту батькам моряків, а він особисто "готовий чіплятися за будь-що, аби повернути хлопців додому"​.

 

Завершуючи свій брифінг, Зеленський звернувся до глави Російської Федерації Володимира Путіна із закликом звільнити полонених українських моряків.

 

"Я хочу звернутись до президента Росії. У нас у всех есть дети, верните детей родителям!"

 

Як повідомляє Радіо Свобода, 26 червня стало відомо, що Росія таки подала до Міжнародного трибуналу ООН з морського права звіт про виконання рішення щодо звільнення українських моряків і кораблів "за мить до дедлайну". В українському МЗС також підтвердили, що отримали ноту від МЗС Росії із пропозицією щодо надання українською стороною письмових гарантій участі України у продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. Українські дипломати назвали таку пропозицію "цинічною".

 

"Вважаємо цю пропозицію Росії неприйнятною та такою, що загострює спір між Україною та Росією стосовно імунітетів військових кораблів. Про це українська сторона уже поінформувала Міжнародний трибунал з морського права. У цьому зв’язку вимагаємо від Росії без будь-яких подальших умов виконати Наказ Міжнародного трибуналу з морського права і невідкладно звільнити захоплених 24 українських моряків", - йдеться в заяві МЗС. 

 

Міжнародний трибунал з морського права на засіданні в Гамбурзі у справі захоплених Росією українських моряків 25 травня зобов'язав Росію негайно звільнити військові кораблі і повернути їх під контроль України. У Міністерстві закордонних справ Росії раніше вже заявляли, що у Трибуналу ООН немає юрисдикції розглядати справу про захоплення українських моряків.

 

 

Зеленський також дорікнув куму Володимира Путіна Віктору Медведчуку у тому, що він згадує про військовополонених в Росії та окупованих територіях лише за кільки тижнів до виборів.

 

За його словами, він жодного разу не спілкувався з Медведчуком і не розуміє, чому у великої незалежної країни мають бути такі посередники, як Медведчук.

 

"Він знає моє відношення до цього питання… Це дуже важливе питання, чому піднімається питання повернення полонених, чому піднімається питання про припинення війни з його сторони тільки під вибори", - сказав він.

 

Як повідомляла УМ, один із лідерів "Опозиційної платформи — За життя" Вадим Рабінович заявив, що у п'ятницю 28 червня в Мінську відбудеться передача полонених з самоназваних "ЛНР" і "ДНР".

 

"Сьогодні 27 червня 2019 року відбулися прямі переговори між Головою політради партії "Опозиційної платформи — За життя" Віктором Медведчуком і керівниками невизнаних республік "ДНР" і "ЛНР" Пушиліним Денисом Володимировичем і Пасічником Л.І. Обговорювався перебіг виконання Мінських угод. Ухвалене рішення про звільнення чотирьох громадян України (троє з них — військовослужбовці) утримуваних в Донецьку і Луганську. Список додається", — написав Рабінович.