Конституційний суд України розглядає законність розпуску Ради (наживо)

09:55, 11.06.2019
Конституційний суд України розглядає законність розпуску Ради (наживо)

(Укрінформ)

Конституційний суд розглядає законність указу президента України Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради призначення дострокових виборів до парламенту.

 

Справу слухають у формі усного провадження. Крім того, відповідно до статті 75 Закону України "Про Конституційний суд України" Велика палата КС визнала конституційне провадження цієї справи невідкладним.

 

 

Президент Володимир Зеленський виступив із промовою у Конституційному суді. У своїй промові він наголосив, що вперше президент прийшов до КС, а не викликає суддів до себе і це свідчить про його повагу до них і закону.

 

"Не мені розповідати вам, що таке дух і буква закону. Я впевнений, що рішення про розпуск Верховної Ради відповідає обом цим критеріям", - заявив глава держави.

 

За його словами, про відповідність "духу закону" свідчить багато факторів. Зокрема, громадяни України не вірять Раді і аплодують рішенню про розпуск Ради.

 

"І зараз суспільство дуже уважно слідкує за цією справою. Ви точно всі про це знаєте. І, думаю, ухвалите справедливе рішення, за яке нам не буде соромно. І перед своїм народом, і перед всією Україною, і перед нашими дітьми", - сказав зеленський.

 

Він додав, що його юридична позиція "беззаперечна і бездоганна", що має довести його представник у КС.

 

Після цього Зеленський заявив, що покидає залу Конституційного суду, щоб ніхто не смів сказати, що рішення було ухвалено під тиском.

 

Водночас під Конституційним судом у Києві проходить мітинг громадських організацій, які виступають за скасування указу президента про розпуск парламенту.

 

У акції беруть участь представники громадського руху "Відсіч", "Вільні люди" та УНСО, повідомляє Укрінформ

 

Вони тримають плакати з написами "Ні, конституційному перевороту", "Зеленський, не паплюж Конституцію!", "Бережи Україну, КСУ!".

 

Як передає Лівий берег, серед мітингувальників є і прихильники розпуску парламенту. 

 

Як повідомляла УМ, у Центральній виборчій комісії очікують, що Конституційний суд України якнайшвидше ухвалить рішення щодо подання про конституційність указу Президента України Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради до завершення поточного виборчого процесу.

 

Нагадаємо, до Конституційного Суду України надійшло подання 62 народних депутатів щодо конституційності указу Президента України Володимира Зеленського про розпуск парламенту.