Порошенко із закликом до Зеленського призначив 75 суддів у Верховний суд (відео)

13:34, 07.05.2019
Порошенко із закликом до Зеленського призначив 75 суддів у Верховний суд (відео)

Петро Порошенко: Сподіваюся, що наступний президент та його команда поважатимуть рішення щодо незалежного та справедливого суду, закріплене у Конституції України (кадр відео)

Президент Петро Порошенко призначив 75 суддів до Верховного суду і висловив сподівання, що його наступник Володимир Зеленський і його команда не будуть втручатися в роботу судів.
 
Так, указом президента було призначено 25 суддів у Касаційний адміністративний суд, 15 суддів - у Касаційний господарський суд, 13 - у Касаційний кримінальний суд та 22 судді - у Касаційний цивільний суд.
 
Після цього відбулася церемонія складення присяги суддями, передає "Українська правда".
 
За словами президента, від цього дня Верховний суд нарешті працюватиме в повному складі.
 
"Ще півтора роки тому тільки мріялося, яким має бути Верховний суд - чесним, справедливим, некорумпованим. Чи здійснилися ці мрії? Ставки робити поки що зарано, але як на мене, президента і громадянина, важливим і принциповим був той факт, що є  баланс незалежності і відповідальності найвищої судової інстанції", - сказав Порошенко.
 

За його словами, суд щодня виносить рішення, у тому числі що стосується президента, уряду, парламенту і не завжди перемагає влада, що свідчить про чесність і незалежність в ухваленні рішень.
 
Він наголосив, що чотири роки тому була розпочата судова реформа і наразі Верховний суд є взірцем для інших судів щодо відкритості й комунікації.
 
"Каденції президента не вистачило, щоб повністю завершити судову реформу. Завершено формування Верховного та Вищого антикорупційного судів, переведені судді, що успішно пройшли кваліфікаційне оцінювання, до нових апеляційних судів, вони розпочали роботу", - заявив Порошенко.
 
Він поскаржився, що поки реформа не торкнулася судів першої інстанції і далеко не всі судді орієнтуються на суддів Верховного суду в прийнятті рішень.
 
Президент додав, що завершення кваліфікаційного оцінювання суддів 1-ї інстанції, добір до 1-ї та 2-ї інстанцій має завершаться трохи більше, ніж за рік.
 
"Я сподіваюся, що наступний президент та його команда поважатимуть рішення щодо незалежного та справедливого суду, закріплене у Конституції України", - сказав Порошенко.
 
За його словами, саме така формула незалежності, коли ані президент, ані парламент не мають жодного впливу на суд та процедури призначення та звільнення суддів лежить в основі судової реформи.
 
Новопризначеним суддям Верховного суду він побажав людяності і незалежності в прийнятті рішень.
 
Зазначимо, раніше Рада Європи позитивно оцінила судову реформу в Україні.