Геращенко розкритикувала обійми представника ОБСЄ з незаконною «владою» Донбасу

12:11, 06.04.2019
Геращенко розкритикувала обійми представника ОБСЄ з незаконною «владою» Донбасу

(facebook/Геращенко)

Українська сторона у Мінську наполягатиме на більш стриманій публічній поведінці представників ОБСЄ щодо незаконної “влади” Донбасу.


Про це написала перший заступник Голови Верховної Ради, уповноважений Президента з питань мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

 

"На російських та сепаратиських сайтах вийшли сюжети про відвідини послом Фрішем окупованих територій, в яких він тепло обнімаються з представниками маріонеткової окупаційної "влади". Ці кадри вже викликали гостру емоційну реакцію і обурення колишніх заручників і родин заручників, як ,свого часу, кадри теплих обійм іншого представника СММ ОБСЄ з бойовиками, які привезли тіло вбитого українського солдата", - наголошує Ірина Геращенко. 

 

“Ми змушені будемо у Мінську звернути увагу посла Фріша на те, щоб його зустрічі в окупованому РФ Донецьку носили не приватний характер, щоб він там представляв ОБСЄ, від якої ми чекаємо допомоги в деокупації Донбасу, а не “обнімашок”, - зазначила вона.

 

Вона підкреслила, що задекларована неупередженість представників ОБСЄ вимагає від них більш стриманої публічної поведінки стосовно незаконної “влади” Донбасу.

 

“Я розумію емоції рідних заручників і звільнених нами заручників, й також вважаю, що задекларована неупередженість і рівновіддаленість представників ОБСЄ вимагає від них більш стриманої публічної поведінки з незаконною “владою” Донбасу. Публічні обійми викликають в українському суспільстві гостру реакцію”, - зазначила Ірина Геращенко. 

 

Водночас вона наголосила, що українська сторона чекає від координаторів ОБСЄ розблокування питання комунікації із заручниками через телефонні дзвінки та листування, а також наполягає на відвідуванні “всіх заручників, які були заявлені в спису як обов'язкові”.

 

                                           Тоні Фріш (Reuters)

 

“На жаль, замість 10 заручників, на відвіданні яких ми наполягали, Тоні Фрішу показали лише 4. Й ще 2 цивільних, про затримання яких ми знаємо”, - нагадала вона.

 

                    (Reuters)

 

За словами Ірина Геращенко, українська сторона залишає за собою право на дзеркальні умови відвідин координатором ОБСЄ пенітенціарних закладів і дзеркальний дозвіл “зустрічей з людьми, заявленими в списках, запрошеними окупантами з РФ представниками ОРДЛО”.

 

Раніше координатор ОБСЄ Тоні Фріш відвідав окупований Донецьк, де зустрівся з чотирма заручниками-військовими та двома цивільними людьми, яких незаконно утримують бойовики. Загалом, за словами Ірини Геращенко, посол мав змогу відвідати лише третину з тих, прізвища яких українська сторона вказувала у списку.