Син полоненого моряка Дениса Гриценка отримав нагороду від президента (фото)

09:18, 06.04.2019
Син полоненого моряка Дениса Гриценка отримав нагороду від президента (фото)

Артем отримав нагороду особисто від президента України (фото: прес-служба президента України)

Син полоненого українського моряка Дениса Гриценка, який був захоплений в Азові ФСБ Росії, Артем отримав орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня з рук президента України Петра Порошенка.
 
Нагорода Дениса Гриценка та ще 21 українських моряків були вручені їхнім родичам в Одесі під час зустрічі президента з родинами полонених, інформує прес-служба президента України.
 
Як відомо, 34-річний Денис Гриценко родом з Миколаєва, він - капітан 2-го рангу катеру "Бердянськ", що був обстріляний окупантами разом з катером "Нікополь".
 
Після захоплення Денис Гриценко заявив, як і інші українські моряки, що він є військовополоненим, тому інших свідчень не дає.
 
Денис Гриценко
 
"Дуже товариський, з чудовим почуттям гумору і бадьорим настроєм", - так каже про Дениса адвокат Микола Полозов.
 
За його словами, Гриценко у в'язниці багато читає і намагається навіть у камері підтримувати фізичну форму.
 
 
Як йдеться в указі президента, окрім Дениса Гриценка, нагородами відзначені також інші 21 полонений моряк: Богдан Головаш, Владислав Костишин, Володимир Лісовий, Роман Мокряк, Богдан Небилиця, Сергій Попов,Андрій Артеменко, Юрій Будзило, Андрій Ейдер, Олег Мельничук, Юрій Без’язичний, Віктор Беспальченко, Володимир Варимез, Михайло Власюк, В'ячеслав Зінченко, Андрій Оприско, Євгеній Семидоцький, Володимир Терещенко, Сергій Цибізов, Сергій Чуліба та Андрій Шевченко.
 
 
Нагадаємо, 25 листопада Росія грубо порушила міжнародні норми судноплавства, вчинивши напад в Азові на українські судна. Москва цинічно заявляє, що обстріляла українців у так званих своїх "територальних" водах, хоча насправда судна України знаходились поза межами територіальних вод окупованого Крима. Тим більше, згідно з договором України та Росії від 2003 року Азовське море є вільним для судноплавства для обох країн.
 
 
Всіх 24 захоплених у полон українських моряків ФСБ заарештували і погрожують судити за законами Росії. 7 січня Україна подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії через захоплення українських моряків в Азові.
 
15 січня Росія влаштувала суд за закритими дверима для захоплених в Азові українських моряків. 16 січня стало відомо, що Лефортовський суд Москви залишив у СІЗО до 24 квітня всіх 24 полонених українських моряків.
 
24 січня в ПАРЄ визнали військовополоненими захоплених в Азові українських моряків.
 
А 15 березня донька військовополоненого моряка Андрія Оприско Ольга Оприско на Радбезі ООН закликала стати на сторону захисту людяності та гідності, аби не втрачати те, що робить людей людьми.