Після облави ФСБ на підтримку кримських татар запустили флешмоб (фото)

19:21, 29.03.2019
Після облави ФСБ на підтримку кримських татар запустили флешмоб (фото)

(фото: Айдер Муждабаєв)

Після наймасовішої в окупованому Криму облави ФСБ в соціальних мережах запустили флешмоб "Я солідарний з кримськими татарами".
 
Акція була запущена на підтримку 23 кримськотатарських активістів, який суд окупантів у Сімферополі арештував за підозрою в причетності до організації "Хізб ут-Тахрір".
 
Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова однією з перших підтримала акцію, організовану активістами.
 

А телеканал ATR, який запустив акцію, закликає всіх небайдужих приєднатися до флешмобу, висловивши свій протест проти незаконних арештів і облав ФСБ на кримських татар в окупованому Криму.
 
фото: Айдер Муждабаєв
 
До флешмобу приєдналось також посольство України в Чехії.
 
Євген Перебийніс
 
"Немає нічого страшнішого, ніж бути позбавленим Батьківщини. Українці, як ніхто інший, це знають. Тому я думаю, що кожен українець сьогодні, коли Росія творить таке з кримськими татарами в Криму, фактично проводячи депортацію і геноцид цього багатостраждального народу, я думаю, що кожен українець і кожна людина в світі має бути кримським татарином. Тому я солідарний з кримськими татарами", - сказав ATR посол України в Чехії Євген Перебийніс.
 

Для участі у флешмобі необхідно в соцмережах опублікувати фото, вказавши хештег: #я_солідарний_з_кримськими_татарами.
 
Як повідомляла "УМ", Київський районний суд Сімферополя в окупованому Криму арештував усіх 23 затриманих під час обшуків кримських татар до 15 травня.
 
20 кримських татар були затримані під час наймасовішої облави ФСБ в окупованому Сімферополі і Білогірському районі, ще троє були затримані наступного дня в Ростові-на-Дону.
 
Як повідомляла "УМ", через масову облаву ФСБ 55 дітей кримських татар залишилися без батьківської опіки.
 
Через облаву ФСБ на кримських татар Україна звернулася до ЄС.
 
Як відомо, "Хізб ут-Тахрір - міжнародна ісламська політична партія, заснована у 1953 році у Східному Єрусалимі суддею місцевого шаріатського апеляційного суду Такіуддіном ан-Набхані.
 
"Хізб ут-Тахрір" визнана терористичною організацією в Росії і Казахстані. Також члени партії переслідуються у деяких країнах Середньої Азії, однак за не пов'язаними з тероризмом обвинуваченнями.
 
У Німеччині діяльність організації також було заборонено за невизнання Ізраїлю, однак ця заборона стосується тільки публічної діяльності партії, і німецькі правоохоронні органи не переслідують членів "Хізб ут-Тахрір". В усіх інших країнах Європи та Америки партія діє легально та публічно.
 
Представники "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" у 2003 році, включивши організацію до списку 15 об'єднань, названих "терористичними".