У ПАРЄ визнали військовополоненими українських моряків

13:06, 24.01.2019
У ПАРЄ визнали військовополоненими українських моряків

Українські військовополонені в Росії утримуються в СІЗО (фото: Depo.ua)

У Парламентській асамблеї Ради Європи 103 голосами "за" затвердили резолюцію, яка вимагає від Росії поводитися з українськими моряками як із військовополоненими та звільнити їх, а також припинити перешкоди для судноплавства в Керченській протоці.

Депутати підтримали всі поправки, які внесли українські депутати.

Варто відзначити, що в тексті документа не використовується слово "військовополонені".

Володимир Ар’єв пояснив, що відсутність слова "військовополонені" - це поступки, адже європейські політики намагаються уникати жорстких формулювань.

У результаті перемовин української делегації та доповідача Андреаса Ніка було знайдене компромісне формулювання: до резолюції додали згадку, що захоплені росіянами українські моряки підпадають під дію "міжнародного гуманітарного права, включаючи Женевські конвенції". Як відомо, саме комплекс Женевських конвенцій, ухвалених у 1949 року, регулюють статус військовополонених та правила поводження з ними.

Проти резолюції, яка засуджує російську агресію, проголосувало 3 депутати, ще 16 утрималися.



Нагадаємо, Росія тримає українських моряків у СІЗО, що суперечить вимогам Женевської конвенції. Під час суду українські моряки заявивли, що є військовополоненими та відмовилися називати про себе будь-яку інформацію, окрім імені, дати народження та військового підрозділу.