Путін і Лукашенко зустрілися під Новий рік: у Білорусі переполох через здачу країни Росії

11:31, 30.12.2018
Путін і Лукашенко зустрілися під Новий рік: у Білорусі переполох через здачу країни Росії

Фактично Лукашенко здав свою країну Росії, кажуть у Білорусі (фото: ТАСС)

Президенти Росії і Білорусі Володимир Путін і Олександр Лукашенко в суботу 29 грудня провели переговори у Кремлі, під час яких обговорили подальший розвиток відносин між країнами.
 
Як повідомляють російські ЗМІ, зустріч тривала 3,5 години і проходила за зачиненими дверима.
 
"Як ми і домовлялися, ми створюємо робочу групу щодо подальшого розвитку наших зв'язків у сфері економіки і по інших напрямках. За вашою пропозицією попрацюємо в напрямку розвитку наших планів у будівництві Союзної держави", - заявив Путін перед початком зустрічі.
 
У свою чергу Лукашенко зазначив, що Мінськ готовий активізувати діяльність робочої групи з питань російсько-білоруських відносин після різдвяних свят.
 
"Я пожартував, що ми набридли один одному. Але, напевно, ніколи один одному набриднути не зможемо, тому що є питання, які треба обговорювати, серйозно поговорити про подальше нашому співіснування в цьому важкому тлінному світі, нікуди від цього не дітися, тому що проблеми треба вирішувати", - сказав Лукашенко.
 
За його словами, Білорусь працювала над узгодженням робочої групи та над питаннями, які сторони мають розглянути для подолання перешкод, "що стоять на шляху інтеграції".
 
Як заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков під час брифінгу, серед інших на зустрічі мали обговорити питання, пов'язані з втратами Мінська від податкового маневру Росії. За його словами, ця тематика і тема подальшої інтеграції в рамках Союзної держави - паралельні питання, які "не зав'язані" один на одного.
 
Також Пєсков заявив, що про об'єднання Росії і Білорусі в одну державу не йдеться, за його словами, йдеться про "рух назустріч один одному".
 
Як пише lb.ua, після оголошення Росії про припинення поставок дешевих енергоносіїв, вона, вустами Дмитра Медведєва, поставила ультиматум: відновлення економічної допомоги в обмін на виконання умов договору від 8 грудня 1999 року про створення Союзної держави Росії і Білорусі. Останнє означає, що Білорусь просто втратить незалежність, навіть якщо збереже формально герб і прапор.
 
Після 25 років уповільненої інтеграції з Росією в обмін на щедрі фінансові дотації Білорусь поставлена перед простим вибором: або швидке завершення інтеграції - з втратою суверенітету і входженням до складу Росії - або розрив відносин аж до "українського сценарію". Якщо вірити вкиданню з Кремля, про своє рішення - "або - або" - Олександр Лукашенко оголосить 31 грудня, пише видання.
 
Як зазначається, під час зустрічі психологічний тиск на білоруську сторону здійснювали російські ЗМІ. Нарада в Кремлі ще не завершилась, а газета "Московський комсомолець" вже вийшла з заголовком: "Пригнічений Лукашенко здався Путіну: спільна влада Росії і Білорусії".
 
Між тим близький до Кремля телеграм-канал "Незыгарь" влаштував справжній переполох у Мінську, повідомивши: "У Мінську поширюються чутки, що місцеві телекомпанії почали підготовку до прямої трансляції звернення Лукашенка 31 грудня, воно почнеться о 12:00 за місцевим часом. Телеканалам Білорусі дано вказівку негайно міняти сітку мовлення. Примітно, що за годину до звернення в резиденцію білоруського лідера покликали все керівництво країни. На тлі московських переговорів багато чуток про можливу відставку Лукашенка".
 
Сам Путін на початку наради сказав Лукашенку: "Ви сказали, що дасте відповідне доручення уряду, щоб і колеги з білоруської сторони попрацювали", маючи на увазі підписане Медведєвим напередодні розпорядження про створення російсько-білоруської робочої групи для обговорення різних аспектів інтеграції та спірних питань.
 
"Москва швидкими темпами надолужує згаяне за пару останніх десятиліть, коли офіційний Мінськ отримував щедру економічну допомогу, не роблячи реальних кроків по інтеграції двох країн, - каже білоруський політолог Антон Платов. - Лукашенко поставили перед фактом: йому доведеться виконувати те, що він сам підписав 19 років тому, більш того, то, на чому він сам наполягав тоді. Адже більшого прихильника злиття Росії і Білорусі в єдину державу, ніж Олександр Григорович, тоді не було".
 
Утім, в Білорусі більшість експертів зараз все ж схиляються до того, що боротися за незалежність своєї країни Лукашенко не буде, наголошує видання.
 
"Думаю, навіть незалежно від того, що ми побачимо в новорічному зверненні, Лукашенко вже здав Білорусь. Його сьогоднішня заява про те, що вони з Путіним ніколи не зможуть один одному набриднути, про це говорить практично прямо, - вважає білоруський політик, глава громадянської кампанії "Наш Дім" Ольга Карач. - Лукашенко не втримає владу без підтримки Путіна. І він це знає. По суті, Білорусь була першим "Кримом" в 1994-1996 роках. Зараз Росія хоче всього лише узаконити цей "цивільний шлюб". Так що все швидко йде до того, що ми станемо Росією".
 
З нею згоден білоруський політичний оглядач Віктор Демидов.
 
"Судячи з усього, всі крапки над i в ході зустрічі Лукашенко і Путіна розставлені. Проект Союзної держави остаточно розморожується і вступає в активну завершальну стадію. Чудес не сталося, Лукашенко здав Мінськ Москві без бою ... На реалізацію всіх положень Союзного договору не так багато часу. До 2024 року Союзна держава повинна бути повністю сформовано. Лукашенко за це отримує цінові профіти на енергоресурси і індульгенцію ще на один президентський термін", - резюмує він.
 
Якщо дійсно буде реалізований саме цей сценарій, то головою Вищої Державної Ради Союзної держави в 2024 році стане саме Путін. Лукашенко ж в 2025 році піде на пенсію. 
 
"Сенс і цінність президентського поста в Білорусі до цього часу нівелюється. Він фактично перетвориться на виконком республіки в складі Союзної держави", - пише lb.ua.
 
Нагадаємо, президент Білорусі Олександр Лукашенко нещодавно публічно посварився з Володимиром Путіним через ціну на газ. А 26 грудня стало відомо, що Лукашенко більше не вважає Росію "братньою державою" - після відмови у грошах.