Представник Росії Гризлов утік від обговорення спостерігачів ОБСЄ в Керчі

10:17, 25.12.2018
Представник Росії Гризлов утік від обговорення спостерігачів ОБСЄ в Керчі

Борис Гризлов - представник Росії в ТКГ у Мінську

Україна запропонувала організувати спостережну місію ОБСЄ в окупованій Керчі, щоб мати міжнародний контроль над проходом суден в Керченській протоці та демілітаризації Азову, але представник Росії на Мінських перемовинах Борис Гризлов просто втік від обговорення цієї ідеї.

Про це в ефірі "Радіо Крим.Реалії" розповіла представник України у ТКГ в Мінську, перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко.

"Росіяни чути нічого не хочуть про якісь поступки, що стосуються демілітаризації Чорного і Азовського морів. Вперше Борис Гризлов, представник Росії в тристоронньої контактній групі, вискочив із переговорів, щойно мова зайшла про Азов. А на останній зустрічі, 19 грудня, представник РФ взагалі не з'явився, і Росію представляли інші дипломати", – заявила Ірина Геращенко.

Вона зазначила, що присутність Бориса Гризлова або інших представників нічого не змінює у позиції російської сторони, оскільки Росія та її представники в усіх групах "мають чітку установку на заморожування конфлікту".

Також Ірина Геращенко повідомила, що українська сторона поінформувала партнерів по "нормандського формату", у т.ч. Францію та Німеччину, що підніматиме у Мінську питання про посилення присутності місії ОБСЄ в акваторії Чорного і Азовського морів.

За її словами, СММ ОБСЄ "має право працювати на всій території України, і на цій підставі України вимагає її присутності в анексованому Криму".

"Нас дуже турбує питання мілітаризації колись туристичного півострова. У Криму ніколи не було стільки зброї, скільки зараз там. Ми вимагаємо моніторингу цієї української території. Нас дуже турбує, що Крим залишається закритим для будь-якої наглядової місії, чи йдеться про СММ ОБСЄ, чи про Червоний Хрест, який не допускають до в'язниць в окупованому Криму, чи про місію ООН із запобігання тортурам, яка теж не допускається до в'язниць", - зазначила Ірина Геращенко.

Нагадаємо, Росія атакувала українські військові судна та захопила в полон українських армійців в нейтральних водах неподалік анексованого Криму під час спроби проходу кораблів ВМС України через Керченську протоку. 

Секретар РНБО Олександр Турчинов анонсував прохід суден ВМС України до Азовського моря під контролем ОБСЄ.