Полковник ГРУ Росії Анатолій Чепіга: Bellingcat оприлюднив справжнє ім’я агента Боширова

20:42, 26.09.2018
Полковник ГРУ Росії Анатолій Чепіга: Bellingcat оприлюднив справжнє ім’я агента Боширова

Руслан Боширов насправді має ім’я Анатолій Чепіга (скріншот відео RT)

Розслідувачі Bellingcat з’ясували справжнє ім’я "Руслана Боширова", якого підозрюють у замаху на Сергія Скрипаля. Виявилося, що він полковник ГРУ та має нагороду "герой Росії".

Про це йдеться у розслідуванні Bellingcat.

Справжнє ім’я підозрюваного - Анатолій Чепіга.

Це розслідувачі дізналися із декількох джерел, які знайомі з особою та\або з розслідуванням, та незалежно одне від одного підтвердили особу підозрюваного.

З’ясувалося, що Анатолій Володимирович Чепіга народився 5 травня 1979 року в далекосхідному селі Миколаївка Амурської області на Далекому сході неподалік Китаю.

Він навчався у Далекосхідному військовому командному училищі в Благовєщенську, де готують морських офіцерів та спецназвців. У 2001 році він закінчив навчальний заклад із відзнакою.



"Потім він був призначений служити в 14-й бригаді Спецназу в найвіддаленішому східному місті Хабаровську, одному з елітних підрозділів Спецназу під командуванням ГРУ. Підрозділ Чепіги (74854, раніше 20662) зіграв ключову роль у Другій Чеченській війні, а також спостерігався поблизу українського кордону наприкінці 2014 року", - розповідають журналісти.

На сайті далекосхідної філії державної військової організації зазначається, що Анатолій Чепіга отримав понад 20 військових нагород під час служби.

За період його служби на Далекому Сході військова частина Боширова-Чепіги брала участь у Другій Чеченській війні.

У період між 2003 та 2010 роком він став "Русланом Бошировим" та переїхав до Москви.

"Враховуючи його нинішній чин полковника і роботу таємного офіцера ГРУ, можна стверджувати, що протягом цього періоду він закінчив Військову дипломатичну академію, також відому як "Консерваторія ГРУ" у Москві", - припускають журналісти.

Найвищу нагороду "Герой Російської Федерації" Анатолій Чепіга отримав у грудні 2014 року. Ця нагорода особисто присуджується президентом Росії за "визнання служіння державі та людям Росії, включно з героїчним вчинком".

Наразі не відомо за які заслуги у грудні 2014 року полковник ГРУ отримав відзнаку. Про це зазначено лише, що нагороду надано "за проведення місії з підтримання миру". Ймовірною версією може бути його участь у війні на Донбасі.

Bellingcat зазначає, що у телефонному довіднику Москви з 2012 ркоу значиться Анатолій Володимирович Чепіга, дата народження вказана 5 квітня 1979 року. 

Розслідувачі зазначають, що чоловік одружений, має двох синів.

Нагадаємо, "Руслана Боширова" та "Олександра Петрова" у Британії підозрюють у спробі вбивства екс-розвідника Сергія Скрипаля нервово-паралітичною речовиною "Новічок". Водночас британські ЗМІ з посиланням на джерела в правоохоронних органах писали, що названі імена - вигадані, слідство має інформацію про справжні імена чоловіків. Зазначалося також, що в отруєнні Сергія та Юлії Скрипалів брали участь дві групи росіян.

"Руслан Боширов" та "Олександр Петров" в інтерв’ю російському пропагандистському ресурсу RT заявили, що в день замаху на Скрипалів були у Солсбері з туристичною метою, щоб подивитися на 123-метровий шпиль "Солсберецького собору". Днем раніше їм нібито завадила це зробити погана погода. Чому вони пішли із залізничної станції в бік будинку Скрипалів, потрапивши на низку камер спостереження, а не до собору, очільниця RT Маргарита Сімоньян чоловіків прямо не запитувала.

Паспорти чоловіків викликають низку запитань, бо на їх облікових картках стоїть гриф секретності, а номери відрізняються декількома цифрами. Розслідувачі підозрюють, що у багатьох російських шпигунів підроблені документи мають схожі номери, бо їх власники "засвітилися" під час низки контррозвідувальних операцій європейських правоохоронців.