Смерть Захарченка: що це змінить для окупованого Донецька

09:43, 01.09.2018
Смерть Захарченка: що це змінить для окупованого Донецька

Новий ватажок ДНР Дмитро Трапезніков в своєму першому зверненні після вбивства Олександра Захарченка заявив про курс на приєднання окупованих територій до Росії

У п'ятницю 31 серпня ввечері в Донецьку було усунуто ватажка окупантів ДНР Олександра Захарченка. 
 
У Росії вже встигли звинуватити в смерті лідера ДНР українські спецслужби. Путін висловив свої співчуття і сподівання, що "організатори і виконавці" смерті Захарченка будуть покарані.
 
В Україні ж з цього приводу радіють і вважають, що тепер цю ситуацію можна використати для наступу наших військ на фронті.
 
"Що сталося? Зараз немає жодної людини, яка була б для України символом звірств. ... Нормальні люди радіють, тому що Захарченко не просто ворог, це людина, яка асоціюється із знущаннями над нашими полоненими", - сказав народний депутат Семен Семенченко у своєму відеокоментарі у Фейсбуку.
 
За його словами, тепер можна очікувати наступу українських військ на фронті.
 
Однак треба розуміти, що "Путін нікуди не дівся" і Україна залишається "під ударом", підкреслив депутат.
 
До усунення Захарченка можуть бути задіяні як українскі, так і російські спецслужби, відзначають українскі політики та експерти.
 
Так, нардеп Антон Геращенко припускає, що на новопризначену замість Захарченко "маріонетку Кремля" Дмитра Трапезникова чекає така сама доля.
 
"Якщо його кремлівські куратори вирішать залишити за ватажка замість покійного Захарченко, то не виключаю, що і його чекає такий же жахливий кінець - загинути від рук російських спецслужб або своїх же подільників по беззаконню", - написав він у Фейсбуку.
 
Сам новий ватажок "ДНР" Дмитро Трапезніков в своєму першому зверненні після вбивства Олександра Захарченка очікувано заявив про курс на приєднання окупованих територій до Росії.
 
"Незмінним залишається і наш зовнішньополітичний курс - інтеграція з Російською Федерацією з перспективою приєднання до великої Росії. Ми ні на крок не відступимо від обраного курсу, як би ворогові не хотілося нас залякати і збити з шляху", - пафосно заявив Трапезніков інформаційним ресурсам терористів.
 
Водночас політолог Вадим Карасьов вважає, що "прибрати" Захарченка могла СБУ і ця операція посилить владу України.
 
"Потрібно розуміти, що і розвідка, і інші сили спеціальних операцій дають певний результат. У будь-якому випадку, владу це посилить. В тому числі і в передвиборному плані, якщо зрушиться з мертвої точки позитивне для України вирішення конфлікту на Донбасі. Необов'язково навіть в рамках Мінських угод. Навіть якщо не буде підсумкового результату, то такого роду акції відплати зміцнюють владу і президента, як верховного головнокомандувача", - прокоментував політолог.
 
Окупанти в свою чергу заявили, що затримали винних у вбивстві Захарченка. Це зробили, за їх твердженнями, нібито "українські диверсанти". 
 
Нагадаємо, ватажка донецьких терористів Олександра Захарченка, який був формальним керівником "ДНР", підірвали в кафе "Сєпар" в центрі окупованого Донецька на бульварі Пушкіна.
 
Раніше в Донецьку підірвали в ліфті Арсена Павлова "Моторолу", а Михайла Толстих "Гіві" ліквідували, вистреливши в його кабінет із вогнемета. У результаті тіла терористів були пошкоджені так сильно, що їх не показували публіці, виставляючи для траурних церемоній закриті домовини.