У Верховній Раді хочуть вигнати «неправильних журналістів», а «справжніх» загнати в куток

12:49, 10.07.2018
У Верховній Раді хочуть вигнати «неправильних журналістів», а «справжніх» загнати в куток

Журналісти у ложі преси Верховної Ради (фото: Дзеркало тижня)

Депутати Верховної ради наприкінці сесії стурбувалися кількістю акредитованийх у парламенті журналістів та їх поведінкою, тому пропонують відділити "справжніх" від "неправильних" журналістів та обмежити їх пересування кулуалами.

Народна депутатка Ольга Червакова заявила, що потрібно розробити механізм, який допоможе відсіювати тих осіб, які маючи жерналістське посвідчення не пишуть про роботу парламенту, але з’являються до будівлі Верховної Ради.

У коментарях журналістам вона заявила, що для отримання акредитації журналісту необхідно буде показати написані про роботу парламенту статті.

"Багато журналістів. Журналістів дійсно 4 тисячі акредитовано у Верховній Раді. Це безпрецидентна кількість", - сказала вона, порівнявши цю цифру із 450 журналістами. акредитованими у британському парламенті.

Народна депутатка додала, що "журналістські акредитації отримують люди, які до цього купують журналістські посвідчення якихось фейкових газет чи інтернет-ресурсів".

"Сюди потрапляють якісь модніци, якісь дівчата, що шукають собі женихів, якісь бізнес-рішали і якісь просто зичайні маргінали, а також люди, які хочуть влаштувати провокації", - розповіла про акредитованих як журналісти осіб у парламенті.

"У Верховній Раді існує ідея відокремити справжніх журналістів, які приходять працювати та висвітлювати роботу Верховної Ради. Тобто відокремити нормальних журналістів від тих, які є журналістами лише на папері", - сказала Ольга Червакова.

Ідею про обмеження журналістських свобод у парламенті підтримав голова регламентного комітету Павло Пинзеник.

Він пропонує створити прес-центр, за межами якого в кулуарах журналісти не мають працювати, тобто поспілкуватися представники ЗМІ зможуть лише із тими депутатами, які прийдуть в прес-центр. При цьому як обмежувати акредитації, як це запропонувала Ольга Червакова, він не знає.

"Це як у дитячому садочку вирішують конфлікти: ти іди в той куток, а ти - в той. Не будуть перетинатись журналісти і депутати - не буде конфліктів", - сказав Павло Пинзеник, інформує "Українська правда".

Павло Пинзеник наголосив, що із питання врегулювання діяльності журналістів у парламенті "зроблять таку політику".

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації заявив, що проситиме спікера парламенту Андрія Парубія врахувати позицію журналістів щодо питання закриття для них кулуарів парламенту, як це рекомендує Регламентний комітет Верховної Ради.

Нагадаємо, скандал щодо акредитованих журналістів та їх поведінки у Верховній Раді розгорівся після того, як у травні Валерія Єгорова, яка називає себе журналісткою та керівницею ГО "Молодіжна перспектива", тицьнула у камеру журналіста непристойний жест - середній палець.

Обговорювати тему поведінки журналістів у кулуарах парламенту організували в останній тиждень роботи депутатів перед канікулами.

Як повідомляла "УМ", Верховна Рада провалила голосування за членів ЦВК, яких мали замінити ще 2014 року.

Журналісти із ложі преси часто фіксують те, чим займаються депутати замість роботи, наприклад, член "Опозиційного блоку" Євген Балицький будував віртуальні міста на смартфоні, замість обговорення проблем розвитку столиці.

Це вже не перша спроба депутатів спробувати обмежити пересування представників ЗМІ у будівлі: у вересні 2017 року журналістам хотіли обмежити час перебування в їдальні Верховної Ради.