«Список 47» потенційних жертв у справі Бабченка: хто під загрозою

11:45, 02.06.2018
«Список 47» потенційних жертв у справі Бабченка: хто під загрозою

Василь Грицак, Юрій Луценко та Аркадій Бабченко під час брифінгу в СБУ (фото: Укрінформ)

Генеральна прокуратура збільшила список потенційних жертв убивств, які мали відбутися після загибелі Аркадія Бабченка, з 30 до 47 осіб.

Про це  повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко, запевнивши, що завдяки контактам Бориса Германа вдалося встановити перелік із 47 осіб, які перебувають під загрозою.

Нині відомо, що до списку входять чимало впливових в Україні журналістів, яких запросили на зустріч із правоохоронцями, запропонувавши охорону від СБУ.

Із різних джерел наразі відомо, що на зустрічі були: Євген Кисельов, Матвій Ганапольський, Осман Пашаєв, Сергій Іванов, Юлія Мостова, Айдер Муждабаєв, Віталій Портніков, Тетяна Даниленко та Соня Кошкіна.

Вони давали підписку про нерозголошення інформації, отриманої під час зустрічі. Хто окрім журналістів, є в «списку 47», наразі не відомо.

При цьому наразі всі відомі підозрювані в справі Бабченка, іменя яких називають правоохоронці - громадяни України.

"Ми не отримали інформації від організатора, але отримали завдяки спецоперації можливість нової інформації від його оточення. І вчора ввечері між 9 і 10 годиною вечора я отримав інформацію – у нас в руках є список. У нас є список із 47 осіб, які організатор надав третій особі, і в результаті спецоперації ми змогли його ідентифікувати і вилучити", - розповів Юрій Луценко в ефірі радіо НВ.

Він підтвердив, що більшість фігурантів списку - журналісти, у тому числі емігранти із Росії. Однак запевнив, що представниками ЗМІ список не обмежується.


Громадяни Росії Євген Кисельов та Матвій Ганапольський про зустріч роповіли телеканалу "Прямий". Вони підтвердили, що у "списку потенційних жертв" 47 осіб.

Матвій Ганапольський зазначив, що їм продемонстрували деякі докази, які підтверджують серйозність небезпеки. Правоохоронці нібито не планували влаштувати собі додатковий піар, а намагалися попередити про небезпеку.

Про те, що небезпка нависла над українськими журналістами Османом Пашаєвим, Сергієм Івановим, головним редактором тижневика "Дзеркало тижня" Юлією Мостовою, заступником генерельного директора телеканалу ATR Айдером Муждабаєвим, політичним оглядачем Віталієм Портнікови повідомляє УНІАН із посиланням на інформацію, якою володіє журналіст Олексій Братущак, однак він зазначає, що особисто на зустрічі не був.

"На зустрічі журналістам продемонстрували матеріали, які є у розпорядженні слідства. Висновок присутніх журналістів: це серйозна історія, метою якої було вбити Бабченка, і це вдалося попередити, спецслужбою пророблена величезна робота. Також журналісти зробили висновок, що лінія захисту затриманого Германа, ніби він співробітник правоохоронних органів, не відповідає дійсності", - прокоментував Олексій Братущак.

Громадське інформує, що на зустріч з правоохоронцями також викликали телеведучу Тетяну Даниленко та шеф-редакторку видання "Лівий берег" Соню Кошкіну.

Нагадаємо, надвечір 29 травня інформаційний простір розірвало повідомлення, що у Києві вбили журналіста Аркадія Бабченка. Звістка про його смерть викликала шок у користувачів соцмереж та журналістів, які чергували під будинком російського журналіста, збирали та поширювали інформацію про його приватне життя, а також десятки разів переглядали та обговорювали заяви Аркадія Бабченка.

Наступного дня голова СБУ Василь Грицак та Генеральний прокурор Юрій Луценко провели брифінг, на який з’явився Аркадій Бабченко, живий та неушкоджений, із широкою посмішкою. Він запеквнив, що інсценування його смерті було спецоперацією СБУ, про яку він знав та погодився брати участь, щоб викрити весь ланцюжок злочинців із Росії, які запланували низку вбивств та терактів в Україні.

В організації замовного вбивства звинувачують бізнесмена Бориса Германа, а той відхрещується від підозр та заявляє про співпрацю із контррозвідкою, а також звинувачує в організації замовного вбивства бізнесмена із Росії В’ячеслава Пивовареника.

Кілером мав стати ветеран АТО, але він став інформаторм СБУ та нібито допомагав у всій спецоперації.

Розуміння того, що українські правоохоронці використали ЗМІ для швидкого розповсюдження інформації про вбивство, оприлюднюючи завідома неправдиві дані, викликала обурення в організації "Репортери без кордонів", а в уряді Німеччини вимагають неспростовних доказів того, що інформація про підготовку замаху на Аркадія Бабченка - не вигадана заради інформаційної атаки на Росію.

Також перспектива того, що у рік перед виборами ТОП-журналісти України фактично можуть опинитися "під ковпаком" у СБУ, викликає занепокоєння.

Наприклад, Олексій Братущак так прокоментував перспективи того, що СБУ відкрито слідкуватиме за кожним кроком журналістів: