Україна обурена відкриттям Керченського мосту

16:23, 15.05.2018
Україна обурена відкриттям Керченського мосту

Відкриття автомобільної частини мосту через Керченську протоку.

Незаконне будівництво Керченського мосту в окупованому Криму є черговим свідченням нехтування міжнародним правом з боку Кремля. Але цей міст знадобиться окупантам, коли вони тікатимуть з Криму.

 

Про це заявив президент України Петро Порошенко у Facebook,  після відкриття Керченського мосту президентом РФ Путіним в анексованому Криму у вівторок.

 

"Особливо цинічним є той факт, що його відкриття відбувається напередодні чергової річниці депортації кримськотатарського народу сталінським режимом", - наголосив Порошенко.

 

Глава держави попередив, що попри марні спроби Москви легітимізувати тимчасову окупацію Криму "тягар вчиненого міжнародного злочину для Росії лише зростатиме".

 

"Україна і надалі послідовно захищатиме свої позиції. Нагадаю, на моє доручення до Арбітражного Трибуналу Конвенції ООН з морського права було подано клопотання про захист суверенних інтересів України, зокрема, у зв'язку із протиправним зведенням Керченського моста", - зазначив Порошенко.

 

І висловив жаль з приводу того, що російська влада намагається втягнути у свої "інфраструктурні авантюри" і окремих представників європейського бізнесу, прагнучи там самим відкупитися від міжнародно-правової відповідальності.

 

"Упевнений, агресору це не вдасться, він нестиме відповідальність сповна. А міст обов'язково знадобиться окупантам, коли вони будуть терміново покидати наш Крим", - резюмував український президент.

 

Водночас, у МЗС України заявили, що побудувавши Керченський міст, Росія порушила багато двосторонніх угод між Україною та РФ.

 

«Керченський міст побудовано у порушення суверенних прав України. Негативний вплив на довкілля, судноплавство і рибальство лише додаток до головного – без згоди України цей міст не можна було будувати взагалі», - підкреслила  заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль на своїй сторінці у Facebook.

 

За її словами, позов проти РФ про порушення прав був поданий ще у 2016 року: «У лютому ми подали Меморандум у цій справі – головний документ у процесі з усіма потрібними доказами. Будівництво моста порушує, щонайменше, статті 2, 43, 44, 123,192, 194, 204, 205, 206 Конвенції ООН з морського права».

 

Вона підкреслила, що Керченський міст «веде з країни окупанта до окупованих українських територій». «Жодна рекламна картинка не змінює факту протиправної окупації півострова. Острів Тузла, Керченська протока, Керч-Єнікальский канал, Крим – це наша територія, і міст всупереч нашій волі побудовано на нашій території», - заявила Зеркаль.

 

Зауважимо, що президент Росії Володимир Путін у вівторок, 15 травня, відкрив автомобільну частину мосту через Керченську протоку з анексованого Криму в сусідню Росію. Путін заїхав на міст на "КАМАЗі", проте згодом не зміг швидко вибратися з нього.

 

У зв'язку з відкриттям мосту Росія припинила пускати морські судна через Керченську протоку. Безпосередньо автомобільний рух по мосту стартує 16 травня.

 

До речі, російські співаки Лев Лещенко, Олександр Буйнов та Олег Газманов відмовилися брати участь в церемонії відкриття Кримського мосту.

 

Міст через Керченську протоку з'єднує окупований Крим і російський Краснодарський край. Його довжина становить 19 кілометрів.

 

У зв'язку з будівництвом Україна готує позов до Росії за збитки портів через Керченський міст. Будівництво відбувалося з порушеннями міжнародного права, оскільки Україна як прибережна країна не давала такого права.