У Києві вимагали належно розслідувати загибель Чорновола (фото)

17:19, 25.03.2018
У Києві вимагали належно розслідувати загибель Чорновола (фото)

Рухівці обурені тим, що ГПУ не провела об’єктивне розслідування вбивства В'ячеслава Чорновола та Євгена Павлова. (Фото з сайту НРУ)

Заходи з вшанування пам’яті Героя України, голови Народного руху України (1992-1999 рр.) В’ячеслава Чорновола, який загинув 19 років тому, відбулися в центрі Києва у неділю.

 

Головною подією стало віче з ходою до адміністрації Президента та вимогами, серед яких відставка генпрокурора України через неналежне розслідування у справі загибелі Чорновола.

 

Про це повідомляється на сайті партії «Народний Рух України» в неділю.

 

Розпочалися заходи з покладання квітів до пам’ятного хреста Чорноволу на п'ятому кілометрі траси Бориспіль – Золотоноша на місці загибелі. Там було відслужено панахиду, також відбулися виступи присутніх щодо стану розслідування справи про вбивство політика.

 

Пізніше рухівці, син Вячеслава Чорновола – Тарас відвідали могилу, на якій теж отець Ігор – настоятель храму св. Миколая УГКЦ на Аскольдовій могилі, відслужив панахиду.

 

 

Близько обіду кілька сотень осіб взяли участь у віче біля пам’ятника Чорноволу на Європейській площі в Києві. Після цього відбулася хода через Майдан Незалежності та Алею Героїв Небесної сотні на Банкову, де рухівці оголосили свої вимоги, серед яких - належне розслідування справи вбивства Чорновола.

 

 

На думку представників НРУ, багато обставин загибелі в автомобільній катастрофі Чорновола засвідчують сумнівність офіційної версії про випадковість аварії, і тим самим переконують, що у даному випадку йдеться про сплановане вбивство.

 

Рухівці нагадали, що у квітні 2014 року суд поновив розслідування у справі щодо смерті  Чорновола,  а у лютому 2017 року понад 300 народних депутатів звернулися до генпрокурора Юрія Луценка з проханням взяти під особистий контроль розслідування справи.

 

“Минув рік з часу звернення до генерального прокурора України. Конституційна більшість парламенту в такий спосіб надала політичний вотум довіри оновленій і реформованій Генеральній прокуратурі України та її новому очільнику Юрію Луценку в розслідуванні вбивства, яке змінило хід української історії. На жаль, об’єктивного розслідування вбивства В'ячеслава Чорновола та Євгена Павлова так i немає”, - заявили в НРУ.

 

 

Заходи з вшанування пам’яті Героя України В’ячеслава Чорновола також відбулися в різних містах України в суботу і неділю: у Львові, Запоріжжі, на Івано-Франківщині тощо.

 

Як повідомляла «УМ», 25 березня 1999 року в автомобільній аварії загинув В’ячеслав Чорновіл, відомий український політик, журналіст, дисидент, лідер Народного руху України.

 

Трагедія сталася на 5-му кілометрі автотраси Бориспіль-Золотоноша, коли Toyota Чорновола врізалася в КамАЗ із причепом, що розвертався посеред шосе. В’ячеслав Чорновіл і його водій Євген Павлов загинули на місці, а прес-секретаря лідера НРУ Дмитра Понамарчука госпіталізували з важкими травмами до лікарні.

 

Відтоді минуло 19 років, але ясності у цій історії немає. Слідчі дії розпочиналися й припинялися кілька разів: у 2001 році, у 2005, в серпні 2006 року.

 

У червні 2011 року з дозволу Тараса Чорновола відбулась навіть ексгумація тіла його батька. І, зрештою, в березні 2012 року Бориспільський суд Київської області розпочав судове слухання у справі загибелі В’ячеслава Чорновола, а 21 січня 2014 закрив справу, визнавши аварію нещасним випадком.

 

У лютому 2017 року понад 300 народних депутатів звернулися до генпрокурора України Юрія Луценка з проханням взяти під особистий контроль розслідування вбивства В'ячеслава Чорновола.