Пол Манафорт в Україні керував «тіньовим урядом» через своїх представників

07:43, 29.01.2018
Пол Манафорт в Україні керував «тіньовим урядом» через своїх представників

Пол Манафорт після Революції Гідності повернувся у США та порапив до клініки на психологічну реабілітацію ((Фото: Patrick Fallon / Bloomberg))

Американський політтехнолог Пол Манафорт під час роботи на Віктора Януковича мав у кожному міністерстві свого представника та контролював його роботу.

Про це повідомляє на основі журналістського розслідування для видання The Atlantic аналітик Франк Фоер, інформує "Громадське".

Журналіст зазначає, що Манафорт дуже глибоко проник в українську політичну систему.

"Пол мав свій окремий тіньовий уряд. У кожному міністерстві у нього була своя людина".

Олег Волошин, колишній речник українського Міністерства закордонних справ, розповів Франку Фоеру, що Янукович слухав тільки Манафорта, у той час як аргументи урядовців він просто ігнорував.

Автор розслідування згадує, що Манафорт отримував від Януковича величезні суми грошей — більше, ніж коли-небудь до цього у своєму житті. Послуги політтехнолога часто — хоч і неохоче — оплачувались із кишень українських олігархів, лояльних до Януковича.

Зазначається, що Пол Манафорт отримав значний вплив на екс-президента України після того, як Партія Регіонів після Помаранчевої Революції отримала перемогу на парламентських виборах.

Після встановлення влади Януковича у 2010 році вплив Пола Манафорта на Віктора Януковича став тотальним.

Франк Фоер пише, що Манафорт вибудував з Януковичем дуже близькі стосунки. Вони часто грали в теніс, відвідували баню й могли навіть плавати голяка. Манафорт змусив Януковича одягатись у такі самі костюми і навіть зачісувати волосся у такий самий спосіб.

"Манафорт навчив його, як усміхатись і як вести переговори. І він усе це робив тихо, із задніх сидінь. Він робив це дуже елегантно", — пише Фоер.

Автор розслідування зазначає, що лише невелика групка американських нафтовиків могла стверджувати, що коли-небудь мала такий вплив в іншій державі.