Перших загиблих на Майдані було вбито з далекої відстані

09:44, 23.01.2018
Перших загиблих на Майдані було вбито з далекої відстані

Роман Сеник, Юрій Вербицький, Сергій Нігоян та Михайло Жизневський стали першими героями Небесної Сотні (Руслан Иванов / АиФ Украина)

Додаткові експертизи у справі вбивств Сергія Нігояна, Михайла Жизневського та Романа Сеника встановили, що по ним стріляли з далекої відстані, а не з 3 метрів, як вважали у 2014 році.

Про це повідомив в ефірі телеканалу "Прямий" начальник департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк, який займається розслідуванням та координацією сторони обвинувачення у справах про злочини проти "майданівців".

"Дійсно вбивства, які сталися 22 січня 2014 року на сьогоднішній день не розкриті, але робота по них продовжується", - сказав він.

За його словами, спочатку у слідства були версії про вчинення вбивства або ж колегами майданівцями, або ж провокаторами через проведення експертиз у 2014 році, які визначили, що постріли у кожному з трьох випадків були до 3 метрів.

Додаткові експертизи допомогли відкинути попередні висновки та встановити, що стрілянина по першим жертвам на Грушевського у січні 2014 року велася із далекої відстані, тобто із території, яка на вулиці Грушевського контролювалася силовиками.

"Більше 20 метрів, що відповідно вказувало на відстань на якій знаходились правоохоронці. Відповідно вже робота, після проведення експертиз розширилась в тому числі і на правоохоронців, які були в тому місці", - наголосив він.

Як зазначив Горбатюк, є шанси, що як мінімум один із злочинів буде розкритий, але робота триває по всіх трьох, і в тому числі щодо вбивства Юрія Вербицького, якого закатували у лісі під Києвом.

Нагадаємо, 22 січня 2014 року від кульових поранень під час протистояння на вулиці Грушевського у Києві загинули Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня від катувань та переохолодження помер Юрій Вербицький, згодом від вогнепальних поранень, отриманих 22 січня, помер Роман Сеник.