Арсенія Яценюка зупинили в аеропорту Женеви через російські вигадки про війну в Чечні

09:45, 24.12.2017
Арсенія Яценюка зупинили в аеропорту Женеви через російські вигадки про війну в Чечні

Інтерпол швидко прийняв рішення щодо Яценюка (Арсеній Яценюк / Facebook)

Арсенія Яценюка під час проходження паспортного контролю в аеропорту Женеви зупинили за фігурування у базі Інтерполу.

Про це повідомила прес-секретар Яценюка Ольга Лаппо.

"Арсенія Яценюка, який прилетів у Женеву з молодшою донькою, зупинили на паспортному контролі за запитом Росії - за всім уже відомими абсурдними обвинуваченнями в участі в бойових діях в Чечні", - написала вона.

Додаткова перевірка тривала близько 10 хвилин, після чого Асенію Яценюку дозволили пройти паспортний контроль, але попередили, що можлива додаткова перевірка при вильоті із Швейцарії.

Національна поліція України повідомила, що Інтерпол вже скасував розшуковий циркуляр щодо Арсенія Яценюка.

"При розгляді останнього звернення Російської Федерації щодо оголошення Арсенія Яценюка в розшук по лінії Інтерполу за начебто скоєні ним у Чечні злочини Генеральний секретаріат Інтерполу в Ліоні протягом короткого часу розібрався у цій ситуації, визнав це звернення РФ – необґрунтованим і скасував розшуковий циркуляр росіян", - ідеться в повідомленні.

Відтак жодних офіційних перешкод для пересування екс-прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка по всьому світу за ініціативи чи каналами Інтерполу – не існує.

Нагадаємо, Арсенія Яценюка в Росії з 2015 року звинувачують в участі в бойових діях в Чечні на боці повстанців. При цьому в 1991-1996 роках Арсеній Яценюк навчався в Чернівцях та займався бізнесом.

У лютому 2017 року Росія заявила, що Арсеній Яценюк оголошений у міжнародний розшук, а в березні суд міста Єсентуки виніс рішення про заочний арешт екс-прем'єра України.

До вересня звинувачення Арсенія Яценюка ставали ще абсурднішими: російські слідчі "запідозрили" колишнього українського Прем’єр-міністра в тому, що вій встиг повоювати і в Придністров’ї.

Звинувачення ґрунтувалося на проведеній в Росії із залученням провідних спеціалістів експертизі фото, на якому знайшли "молодого Яценюка". При цьому на фото був зображений Славко Артеменко, громадський діяч та соратник Дмитра Корчинського.