Голова СБУ Грицак закликав очільника ФСБ не проводити теракти в Росії

09:15, 04.09.2017
Голова СБУ Грицак закликав очільника ФСБ не проводити теракти в Росії

Василь Грицак розповів про плани ФСБ вчинити теракти в Росії та видати їх за українську агресію (скріншот відео)

Голова Служби безпеки України Василь Грицак закликав свого "колегу" Олександра Бортнікова із Росії, який очолює тамтешню Федеральну службу безпеки, не проводити теракти в РФ, які слугували б приводом для введення військ в Україну.

Про це Василь Грицак заявив в ефірі телеканалу "Прямий".

"Я до вас звертаюся як офіцер до офіцера... Навіть в умовах війни є правила, які не можна порушувати працівникам спецслужб. Ви перейшли усі межі, які тільки можна перейти. І ви, і я знаємо, що до організації терактів на території України - і в Одесі, і у Харкові, і у Херсоні та в інших причетні працівники спецслужб РФ", - наводить слова Грицака "Українська правда".

Він нагадав, що внаслідок подібних терактів, організованих ФСБ в Росії,  "загинули десятки людей, багато людей зазнали поранень".

"Ви перейшли межу, ви були готові підірвати своїх, громадян РФ, щоб дестабілізувати ситуацію в РФ та дати підстави для вторгнення в Україну, для початку повномасштабної кампанії... Чи ви розумієте, до яких геополітичних наслідків могли призвести ці дії, за які доведеться відповідати, що діюча влада, у тому числі й Путін не вічні?", - продовжив очільник українських спецслужб.

"У ваших силах усе це зупинити. Зупиніться", - закликав Грицак.

Нагадаємо, що 1 вересня 2004 року в південноосетинському місті Беслан чеченські бойовики захопили заручників у школі, вимагаючи надати незалежність від Росії "Республіці Ічкерія" після двох російсько-чеченських воєн у 90-х - на початку 2000-х років. У відповідь російські силовики штурмували школу із дітьми-заручниками. Європейський суд з прав людини у Стразбурзі визнав, що Росія порушила статтю 2 Європейської конвенції з прав людини, яка стосується права людини на життя, бо російські силовики могли попередити теракт, але не зробили цього. Вважається, що терактом у Беслані та інформаційними атаками після нього російська влада отримала в суспільстві підтримку зменшення демократії в регіонах, наприклад, відмінила вибори губернаторів.