«Перший крок повернення України до європейської родини»: Порошенко про початок дії Асоціації з ЄС

14:00, 01.09.2017
«Перший крок повернення України до європейської родини»: Порошенко про початок дії Асоціації з ЄС

Жозе Мануел Баррозу, Герман ван Ромпей та Петро Порошенко під час підписання Угоди про асоціацію в 2014 році (consilium.europa.eu)

1 вересня вступила в дію Угода про асоціацію України та Європейського союзу. Офіційні особи та політики виголосили офіційні привітання з цієї нагоди.

"Сьогодні ми святкуємо ще одне велике свято - вступ в дію Угоди про асоціацію України та ЄС. Нас не зупинили ні агресія РФ, ні скептики, які не вірили в наш успіх. Це - ще один наш крок до повернення в європейську родину.", - сказав Президент України Петро Порошенко під час відкриття школи в Пісочині на Харківщині.

Він відзначив, що 1 вересня Україна святкує не лише День знань, але і повний вступ в дію Угоди про асоціацію Україна-ЄС





Про привітання з цієї нагоди від європейських чиновників та політиків повідомляє УНІАН.

В прес-релізі, розповсюдженому з цього приводу Зовнішньою дипломатичною службою ЄС у п'ятницю в Брюсселі, зазначається, що Угода є основним інструментом для наближення України та ЄС: вона сприяє більш глибоким політичним зв'язкам та зміцненню економічних, а також забезпечує повагу до спільних європейських цінностей.

Поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі створює основу для модернізації торговельних відносин та економічного розвитку шляхом відкриття ринків і гармонізації законодавства, норм і правил з європейськими та міжнародними нормами.

З цієї нагоди президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер сказав: "Рішучість - це чеснота. Сьогодні, незважаючи на всі труднощі, ми це зробили. З моменту вступу в силу Угоди про асоціацію з Україною Євросоюз виконує свої обіцянки нашим українським друзям. Я дякую всім тих, хто зробив це можливим: тим, хто стояв на Майдані і тим, хто наполегливо працюють, щоб реформувати країну на краще. Це свято для нашого Європейського континенту".

У свою чергу Високий представник ЄС з питань зовнішьої політики та політики безпеки, віце-президент ЄК Федеріка Могеріні зазначила, що сьогодні "ми, нарешті, досягли того, над чим працювали в останні роки: більш тісної асоціації між Європейським Союзом і Україною".

"Це означає більш тісні зв'язки між нашими громадянами, більші ринки і більше можливостей для бізнесу та підприємців, збільшення обміну досвідом, інформацією і експертизою. Це показує, що ми поділяємо ті ж цілі, і що український народ може розраховувати на підтримку та співпрацю з Європейським Союзом у найближчі роки", - запевнила вона.

Єврокомісар з питань Європейської політики сусідства і переговорів щодо розширення Йоханнес Ган переконаний, що "пожинати плоди зближення з ЄС будуть майбутні покоління громадян України".

"Вже видно перші конкретні результати реалізації Угоди: експорт України в ЄС виріс, а ЄС підтвердив свої позиції як перший торговий партнер України. Безпрецедентними були недавні зусилля України, спрямовані на реформи, хоча ще залишається багато роботи, зокрема, повинні бути продовжені зусилля по боротьбі з корупцією. Європейський Союз продовжуватиме підтримувати зусилля України щодо здійснення реформ своїм досвідом та фінансовою підтримкою", - наголосив єврокомісар.

В прес-релізі підкреслюється, що Європейський Союз "беззастережно підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, а також масштабні зусилля української влади з реформування країни та економіки, що повністю розкриє потенціал Угоди про асоціацію та принесе користь українському народу".

В рамках Угоди про асоціацію Україна взяла на себе зобов'язання щодо проведення структурних реформ у сфері демократії, прав людини, верховенства права, ефективного управління, торгівлі та сталого розвитку. В Угоді також передбачено розширення співробітництва в області охорони навколишнього середовища, соціального розвитку та захисту, транспорту, захисту прав споживачів, забезпечення рівних можливостей, освіти, молоді та культури, промисловості і енергетики.

Вступ документу в силу дозволить надати новий імпульс співпраці в таких сферах, як зовнішня політика та політика безпеки, правосуддя, оподаткування, управління державними фінансами, науці і технології, освіта та цифрові технології.

Угода про асоціацію України та Євросоюзу була підписана 21 березня та 27 червня 2014 року. Значна частина Угоди про асоціацію тимчасово застосовувалася з 1 листопада 2014 року, а з 1 січня 2016 року було застосовано поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі.

Як повідомляла "УМ", 11 липня Європейський Союз остаточно завершив ратифікацію Угоди.

Нагадаємо, що робота над Угодою про асоціацію України та ЄС тривала 10 років. Роботу над текстом Угоди було завершено у 2013 році, а її підписання відбулося вже у 2014 році – після Революції Гідності.

Протягом 2014-2017 років Угоду ратифікували Верховна рада, Європарламент, а також національні парламенти усіх країн ЄС.