Комплекс будівель Свято-Духівського монастиря Почаївської лаври суд повернув у власність держави

09:59, 19.08.2024
Комплекс будівель Свято-Духівського монастиря Почаївської лаври суд повернув у власність держави

Міськрада Івано-Франківська готує звернення до Міністерства культури та Кабінету Міністрів з проханням віддати Почаївську лавру українській церкві. (Фото: Телеграм Тернопільська ОДА (ОВА))

 У власність держави суд повернув комплекс будівель Свято-Духівського монастиря Свято-Успенської Почаївської лаври.

 

Як інформує УМ, про це повідомили у Тернопільській обласній військовій адміністрації у Телеграм.

 

«За позовом Тернопільської обласної військової адміністрації суд повернув комплекс будівель Свято-Духівського монастиря Свято-Успенської Почаївської лаври у власність держави. Це результат річної спільної тихої та кропіткої злагодженої праці багатьох структурних підрозділів військової адміністрації та правоохоронних органів», - йдеться у повідомленні.

 

До комплексу споруд Почаївської лаври належать Свято-Успенський собор (1771-1782 року), Підземний храм на честь Йова Почаївського (1774 р.), Келії (1771-1780 pp.), Церква Всіх Святих, Архієрейський дім, Надбрамний корпус (Святі ворота), Церква преподобних Антонія та Феодосія Печерських, Церква Похвали Пресвятої Богородиці (Тепла церква), Дзвіниця заввишки 65 м, будинок Почаївської духовної семінарії, храм на честь Великомучениці Варвари, Троїцький собор, каплиця на честь 400-річчя перенесення Почаївської чудотворної ікони Божої Матері, Преображенський собор (2013 р.).

 

Московський патріархат має договір про оренду Почаївської лаври до 2052 року. Угоду можна розірвати, однак місцева влада не має відповідних повноважень, зазначав начальник управління етнополітики, свободи совісті та цифрових трансформацій департаменту культури та туризму Тернопільської обласної державної адміністрації Ігор Кульчицький.

 

Договір оренди Почаївської лаври настільки  нікчемний, що його може оскаржити навіть юрист-початківець. У цьому переконаний депутат Почаївської міської ради, а зараз мобілізований військовослужбовець ЗСУ, який боронить кордони України від окупантів, Тарас Паляниця.

 

В кінці січня на сайті Кабінету Міністрів України зареєстрували петицію щодо розірвання договору оренди Почаївської лаври з УПЦ московського патріархату.

 

Комісія Міністерства культури та інформаційної політики під час перевірки збереження державного майна Свято-Успенської Почаївської лаври на Тернопільщині, яке перебуває у безоплатному користуванні УПЦ МП, виявила низку порушень.

 

Дещо раніше Служба безпеки України провела обшуки у Почаївській лаврі у Тернопільській області.

 

Міськрада Івано-Франківська готує звернення до Міністерства культури та Кабінету Міністрів з проханням віддати Почаївську лавру українській церкві.

 

Як повідомляла УМ, Почаївську лавру та Чернігівський заповідник перевірять комісії Мінкульту.